29 Hafta Gebelik

29 hafta gebelik döneminde bebeğiniz iyice büyümeye başladığı için rahim çevresine baskıları daha yoğun hissetmeye başlayacaksınız.

Google Haberlere Abone ol
29 Hafta Gebelik

29 hafta gebelik döneminde bebeğiniz iyice büyümeye başladığı için rahim çevresine baskıları daha yoğun hissetmeye başlayacaksınız. Artık hamileliğinizi doya doya yaşayabilirsiniz. Bu hafta bebeğinizin daha çok farkına varacaksınız.

29 hafta gebelik döneminde anne adaylarında yaşanan değişikler nelerdir?

Bu dönemde önceki zamanlarda yaşamadığınız sorunların başladığını hissedeceksiniz. Ellerinizde oluşan ödemler sebebiyle yüzükleriniz dar gelmeye başlayacak, ellerinizi yumruk yapamayacaksınız. Bu yüzden erken davranarak yüzüklerinize şimdilik veda etmenizi tavsiye ederiz. Bu şişliklerin aşırı derecede olduğunu düşünüyorsanız, doktorunuza danışmakta fayda var. Bacaklarınızda oluşan kasılmalar ile kramplar sizi rahatsız ediyorsa, kalsiyum takviyesini yeterince almadığınızı söyleyebiliriz. Magnezyum eksikliği de aynı tepkileri almanıza sebep olabilir. Buna kararı doktorunuz verecektir. Bebeğinizin artık günde 250 mg kalsiyum ihtiyacı olduğunu unutmayın. Bu dönemde yüzme, yürüme gibi egzersizler sizin için faydalı olacaktır. Bu hafta toplam kilo artışınız 8-10 kg civarındadır. Mide yanmalarınız ve kabızlık şikayetlerinizde devam edecektir. Bu hafta rahminizin yapacağı baskı sebebiyle  hemoroit sorunları da yaşayabilirsiniz. Ayağa kalktığınıza sersemlik şikayetleriniz olabilir. Bu sebeple yatağa yan olarak yatmalı, kalkarken önce oturmalı sonra ayağa kalmalısınız. Göğüslerinizden ilk süt bu hafta da gelmeye başlayabilir. Doktorunuz bu hafta bebeğinizin hareketlerini izlemenizi isteyebilir. Sizde bu hafta daha çabuk yorulabilir, unutkanlık belirtileri baş gösterebilir. Telaş etmenize gerek yok, bu oldukça normal bir gelişme.

29 hafta gebelikte bebeğinizde yaşanan değişiklikler nelerdir?

Bebeğinizin boyu bu hafta 38 cm, ağırlığı ise 1,3 kg oldu. Bu haftayla birlikte bebeğinizin tat alma, koku ve ses duyları da gelişti. Işığa karşı ise, duyarlı hale geldi. Bebeğiniz artık bağışıklık sistemi gelişmiş halde, sizin desteğinizle yaşamaya başladı. Doğduğunda bağışıklık sistemi gelişmiş olsa da, emzirirken bebeğinize geçecek olan antikorlar da onun enfeksiyonlardan korunmasına yardımcı olacaktır. Bebeğiniz iyice büyüdüğü için, daha az hareket edecek, ancak kemikleri güçlendiğinden daha sert hareketler yapacak. Hafif dokunuşların yerini tekmeler, dirsekler alacak. Bütün gündüz uyuyarak, geceleri sizi uyutmayabilir. Yağ depolamaya devam eden bebeğinizin akciğerleri ve beyni de gelişimine devam ediyor. Kemik iliğindeki kan hücreleri de yapımını tamamlamış olabilir.

Yorumlar