26 Hafta Gebelik

26 hafta gebelik döneminde anne adayları hamileliklerini daha fazla hissedecektir.

Google Haberlere Abone ol
26 Hafta Gebelik

26 hafta gebelik döneminde anne adayları hamileliklerini daha fazla hissedecektir. Kilo alımı artacak, bebeklerinin hareketleri daha belirgin olacaktır. Anne adaylarının bebekleriyle duygusal temas kurdukları bu dönem oldukça önemlidir.

26 haftalık gebelikte anne adaylarındaki değişiklikler nelerdir?

Bu dönemde anne adaylarında ağrısız rahim kasılmaları görülecektir. Braxton - Hicks adı verilen kasılmalar, düzensiz şekilde hissedilir. Artık rahminiz gerçek doğuma hazırlık yapmaya başlamıştır. Bazı kadınlarda 30 haftalıkta görülen bu kasılmalar, çok sık oluyorsa  erken doğum sinyalleri olarak görülebilir. Erken doğum sancıları düzenli olarak gerçekleşse de, bazı durumlarda ağrısız oluşabilir. Bu kasılmalarınız saatte en az dört kez oluyorsa doktorunuzu aramanız gerekir.  
26 haftalık gebelikte bebeğinizde oluşacak değişiklikler nelerdir?

  • Bebeğinizin bu dönemde akciğerlerindeki damarlar ve hava kesecikleri oluşmaya başlayacaktır. Keseciklerin içerini oluşturan surfaktan maddesi de bu dönemde üretilir. Bu madde hava keseciklerinin şiş olarak durmasını sağlayacağı için önemlidir.
  • Bu dönemde bebeğinizi diğer insanlardan ayıran, el ve ayak izleri oluşmaktadır.
  • Bebeğiniz bu dönemde büyüyen elleri ile vücudunu tanımaya çalışır.
  • Bebeğinizin tırnak gelişimi bu dönemde gerçekleşir.
  • Saçları her geçen gün uzayıp, sıklaşacaktır.
  • Kaşlar ve kirpikler daha belirginleşmeye başlar.
  • Bebeğiniz hızla kilo almaktadır. Bu dönemde 500 gram ile 1000 gram arasında bir ağırlığa sahip olur.

26 haftalık gebeliklerde anne adaylarının dikkat etmesi gerekenler nelerdir?

Anne adaylarının rahminin büyümesiyle vücudun sağında bulunan toplardamara baskı oluşacaktır. Bu kalbe giden kanı azaltacağı için, ayaklarda şişliğe sebep olacaktır. Özellikle akşamları belirginleşen şişlikler, dikkatle takip edilmelidir. Bu durum vücudun normal tepkisi bile olsa, rahatlamak için gereken yapılmalıdır. Dinlenirken sol tarafa yatmak, toplardamardaki kan akışını rahatlatacaktır. 

26 haftalık gebeliklerde yapılması gereken testler nelerdir?

  • Anne adaylarında gelişebilecek şeker hastalığını teşhis edebilmek için, glükoz yükleme testi yapılmalıdır. Bu şekerli su testi 24. ve 28. haftalar arasında yapılması gereken önemli testler arasındadır.
  • Anne adayının RH (-), baba adayının RH (+) kan grubuna sahip olması durumunda, kan uyuşmazlığı testi IDC yapılmalıdır. Anne adayı antikor üretmemişse RH immünglobülün iğnesi yapılmalıdır. Kan uyuşmazlığı iğnesi olarak bilinen bu iğne, bu dönemde oldukça önem taşıdığı için ihmal edilmemelidir.

Yorumlar