24 Hafta Gebelik

24 hafta gebelik döneminde bebeğiniz tüm hızıyla büyümeye, farklı kabiliyetler kazanmaya devam ediyor.

Google Haberlere Abone ol
24 Hafta Gebelik

24 hafta gebelik döneminde bebeğiniz tüm hızıyla büyümeye, farklı kabiliyetler kazanmaya devam ediyor. Bebeğiniz şu an itibari ile yaklaşık 650 gr ağırlığında ve 22 cm uzunluğundadır. Her hafta ortalama 190 gr daha alarak gelişimine devam edecektir.

Kulakları geçen haftalara oranla daha iyi işitiyor ve dış dünyadan gelen sesleri daha iyi duyabiliyor. Bedeninizdeki miniğin 24. hafta gebelikte bile yüz hatları oldukça belirginleşmiş olacaktır. Kirpikleri, saçları ve kaşları artık daha dikkat çekici bir görünümdedir. Pigmentleri henüz işlevine başlamadığından tüyleri beyaz olacaktır. 24 hafta gebelik döneminde bebeğinizin kas ve kemik gelişimi hızla devam ettiğinden dolayı kalsiyum ağırlıklı beslenmeye özen göstermelisiniz.

24 hafta gebelik döneminde anne; göbek deliğiniz dışarıdan fark edilecek kadar belirginleşmiş olabilir. Büyüyen rahminiz diyaframa ve mideye baskı yapıyor mide ekşimesi sorunuyla karşı karşıya kalıyorsunuz. Mide ekşimesini önlemek için sık aralıklarla ve porsiyon miktarınızı azaltarak beslenmelisiniz. Gece geç saatlerde yemek yemekten kaçınmalısınız. Ne kadar önlem alsanız da mide yanmasını hafifletemiyorsanız mutlaka doktorunuzla görüşerek ilaç kullanımına başlamalısınız.

24 hafta gebelik ve 28. haftaya kadar glikoz testi yaptırmak için en uygun dönemlerdir. Bu test sayesinde gebeliğe bağlı olarak ortaya çıkabilecek yüksek diyabet tespit edilerek kontrol altına alınabilir. Bu haftaya kadar yaklaşık 8 kilo kadar kilo alımı normal kabul edilmektedir. Normal kilo ağırlığında gebeliğe başlayan anne adayı gebelik tamamlanıncaya kadar yaklaşık olarak 12 kilo kadar almalıdır. Ancak bu oran gebeden gebeye farklılık gösterebilmektedir.

Belirtiler;

Baş Ağrısı: Baş ağrısı çekilmez boyutlara ulaşmış ve ek olarak mide bulantısı da yaşıyor olabilirsiniz. Bu durumda doktorunuza başvurarak yardım alabilirsiniz. Aynı zamanda görme kusurları da soruna eşlik edebilir. Beslenmenize dikkat ederek durumu kontrol altına almanız mümkün olacaktır.

Kabızlık: Gebeliğin en belirgin semptomlarından birisi de kabızlıktır. Gebelik nedeni ile değişime uğrayan hormonlar bağırsakta bulunan kasların esnemesine yol açabilmekte ve bu durumda kabızlık açığa çıkabilmektedir. Kabızlık sorunu ile mücadele edebilmek için sıvı ve posalı gıdaların tüketimini arttırmalısınız.

Bacaklarda Kramp: Özellikle geceleri sizi uykunuzdan uyandıracak kadar kramp sorunu yaşamanız 24 hafta gebelik döneminde mümkün olacaktır. Bacak masajları ile oluşan spazmı engelleyebilirsiniz.

Ayaklarda şişlik: Özellikle gün içinde fazla ayakta kaldığınızda ayaklarınız iki katı kadar büyüyebilir. Ayaklarınızı yukarıda tutarak sorunu hafifletebilirsiniz.

 

 

Yorumlar