23 Hafta Gebelik

23 hafta gebelikte minik ve mucize bir gelişim içinde olan bebeğiniz kilo almaya devam edecek.

Google Haberlere Abone ol
23 Hafta Gebelik

23 hafta gebelikte minik ve mucize bir gelişim içinde olan bebeğiniz kilo almaya devam edecek. Depolamaya çalıştığı yağlar bedeninde ki boşlukları dolduracak. 23 hafta gebelikte bebeğiniz yarım kilo ağırlığında ve 30 cm uzunluğunda olacak. Fakat bu ay tamamlana kadar bebeğiniz yaklaşık yarım kilo daha alacak ve 1 kilo ağırlığına ulaşacak. Şu an bedeninizdeki bebeğinizin organları cildinin şeffaf olması nedeniyle cildinden görünür halde. Bebeğinizin cildinin şeffaflığı damarlarının gelişmesi ve yağ depolaması devam ettikçe ortadan kaybolmaya başlayacak.

Bedeninizde can verdiğiniz bebeğiniz yaptığınız hareketleri artık hissediyor ve size tepki veriyor olacak. Akciğerlerinde yer alan kan damarları bebeğin solunumu için gelişmeye devam edecek. Kulakları daha hassas olduğu için dış dünyaya ait sesleri hissedebiliyor ve eskisinden daha iyi işitiyor.

23 hafta gebelik döneminde anne, karnınızın alt kısmında oldukça belirgin olan kahverengi bir çizgi oluşmuştur. Bu çizgi linea nigra olarak tanımlanmaktadır. Bu dönemlerde avuç içi kızarıklıkları, karın kaşıntısı ve vücut çatlakları ile karşı karşıya kalmanız muhtemel ihtimaller arasında. Siz kilo almaya devam ettikçe ayak ve ayak bileklerinizde şişkinlikler yaşamanız gayet normal. Bacaklarda gerçekleşen kan dolaşımının yeterli olmaması şişliklere yol açabilmektedir. Ayaklarınızı vakit buldukça yükseğe kaldırarak bu sorunu hafifletebilirsiniz. Aynı zamanda fazla ayakta kalmamaya özen göstermelisiniz. Bu haftalarda topuklu ayakkabılarınızla da vedalaşmanız sizin açınızdan iyi olacak. Ter salgısı inanılmaz artmış olabilir. Vücudunuzun ter ile dışarı attığı sıvıyı bol sıvı tüketerek dengeleyebilirsiniz.

Hızlı bir şekilde kilo almaya devam ediyorsunuz. Gebelik sürecine eğer normal kilolarda başlamışsanız 23 hafta gebelik boyunca yaklaşık 6 kilo kadar almış olmalısınız. Fakat bu oran her gebe kadın için farklılık gösterebilir. Bazı gebeler daha az kilo alırken bazıları daha fazla kilo alabilir. Siz doktorunuzun önerdiği kilo alımına dikkat etmeli ve aşırı kilo almamaya özen göstermelisiniz.

Belirtiler;

Unutkanlık: Bazı şeyleri unutuyorsunuz ve bu durumda sinirleriniz bozuluyor. Kendinize kızmayı bir kenara bırakmalısınız. Unutkanlık gebeliğin getirmiş olduğu en doğal belirtilerdendir ve geçici bir sıkıntıdır.

Fetal Hareketler: 23 hafta gebelik döneminde bebeğinizin hareketlerini rahat bir şekilde hissediyor olacaksınız. Şu an çok seri hareketler olmaması ile daha rahatsınız. İleriki dönemlerde hareketler daha keskin ve seri olacak.

Diş Eti Kanaması: Dişetleriniz bu hafta ve gelecek haftalarda gebelik hormonları nedeniyle daha hassas olabilir. Şeker içerikli gıdalardan mümkün olduğunca kaçınmalısınız. Eğer kendinizi şekerli gıdalara karşı alı koyamıyorsanız dişlerinizi düzenli fırçalayarak ve gargara yaparak rahatlayabilirsiniz.

Horlama: Horlamanın boyutu uykunuzu bölecek kadar şiddetli olabilir. Horlama ile beraber burun tıkanıklığı sorununuz varsa eczaneden burun bantı temin ederek rahatlayabilirsiniz.

Ellerde Karıncalanma: Özellikle 23 hafta gebelik dönemine girdiğinizde vücudunuzda hakim olan şişlikler el ve ayaklarınıza baskı uygulayabilir ve uyuşmalara maruz kalabilirsiniz. Ellerinizde oluşan uyuşuklukları el egzersizleri ile giderebilirsiniz.

Yorumlar