21 Hafta Gebelik

21 haftalık gebelikte anne karnındaki bebeğiniz ortalama olarak 350 gr ağırlığında ve 16 cm uzunluğunda olacaktır.

Google Haberlere Abone ol
21 Hafta Gebelik

21 haftalık gebelikte anne karnındaki bebeğiniz ortalama olarak 350 gr ağırlığında ve 16 cm uzunluğunda olacaktır. Gelişimi bu haftalar da biraz hafifleyecek, ancak yine de hafife alınmayacak kadar gelişmeye devam edecektir. Bu hafta da anne bedeninde can bulan miniğin, cildi, organları ve sinir sistemi tüm hızıyla gelişiyor ve olgunlaşıyor.

Bebeğinizin sizi tekmelediğini artık rahatlıkla hissetmeniz mümkündür. Göz ve kaşları oluşmuş gelişmeye devam ediyor olacaktır. Bedeninizde can bulan bebeğin cinsiyeti eğer kız ise bu haftalarda vajinası oluşmaya başlayacaktır. Sindirim kanalları bütünüyle oluşmamış, fakat mucize varlık her geçen gün olgunlaşmak için büyük uğraş vermektedir. Bu hafta bebek etrafını saran amniyotik sıvıdan yutmaya başlamış olacaktır. Bu durum bebeğin sindirimi için önemli olacak ve kolaylaştıracaktır. Bebeğin sinir kanalları gelişmeye devam ediyor, fakat bebek hareketlerini kontrolsüz yapıyordur. 21 hafta gebelik döneminde bebeğin el ve ayak tırnakları belki inanması güç ama uzuyor, ancak kendisine zarar vermemesi için yumuşak olacaktır. 

 

21 hafta gebelikte anne, göğüsler ve karın inanılmaz bir şekilde büyümeye devam ediyor olacaktır. Hızlı şekilde karın ve göğüslerde yaşanan değişim çatlakların oluşumuna neden olabilir. Çatlak çoğu gebenin maruz kaldığı bir gebelik sıkıntısıdır. Gebelik döneminde alınan fazla kilo çatlakların oluşma olasılığını artıran faktörlerdendir. Çatlaklardan korunmak için nemlendirici kremler ve kakao yağından yardım alınabilir.

 

Rahim de gün geçtikçe büyüyor, fakat karın yapısı henüz çok geniş olmadığı için henüz kolay hareket edilmektedir. Bebeğin içeride gerçekleştirdiği hareketler ve tekmeler büyük olasılıkla anne tarafından hissedilecektir. Fakat bu durum her gebe için aynı değildir. Eğer henüz bebeğin hareketlerini hissetmeyen anne adaylarından iseniz kaygılanmanıza gerek yok. bir iki hafta sonra muhtemel daha kolay bir şekilde hissedebileceksiniz. Ayrıca fazla kilolu anne adayları normal kilolara sahip olan anne adaylarına göre bebek hareketlerini daha geç hissedebilirler. 

21 haftalık gebelik döneminde enerji hakim ise ve yorgunluk hissi oluşum göstermemişse egzersiz hareketler bu dönem için çok faydalı olacaktır. Egzersiz sağlıklı bir gebelik geçirmek için ve rahat doğum yapmak için en etkili yöntemlerdendir.

 

Diş Eti Kanamaları: Gebelik sıkıntıları arasında en fazla karşılaşılan sorunlardan bir tanesi de diş eti rahatsızlıklarıdır. Diş eti şişmesi ya da kanamasına maruz kalınıyorsa şekerli besinlerden uzak kalınmalıdır. Ayrıca hem yemeğin arkasından düzenli yapılan diş temizliği sorun için faydalı olacaktır.

 

Varis Damarları: Vücuda binen ağırlık ve artan kan hacmi dolayısı ile dolaşım sisteminde olumsuz etkilere neden olabilir. Bu sayede kan damarlarında ödem ve varis ortaya çıkabilir. Varis damarlarından uzak kalabilmek için ani kilo almamak gerekmektedir. Ayrıca stres yine dolaşım sisteminde olumsuz etkileri olan bir faktördür ve stresten kaçınarak varis damarlarından korunabilirsiniz.

 

Gaz sıkıntıları: Rahmin maruz kaldığı basınç gaz problemlerine yol açabilir. Gaz sıkıntısını en aza indirmek için posalı gıdalar ve su tüketimine önem verilmelidir.

Yorumlar