20'lik Diş Çekimi

20'lik diş çekimi, dişlerde iltihaplanmaların olması durumunda, ağzınızda kist ve tümör oluşumları meydana gelmemesi için yapılması gereken bir işlemdir.

Google Haberlere Abone ol
20'lik Diş Çekimi

20'lik diş çekimi, dişlerde iltihaplanmaların olması durumunda, ağzınızda kist ve tümör oluşumları meydana gelmemesi için yapılması gereken bir işlemdir. Bu dişler ağızda en son çıkan ve ağız sağlığı yönünden fazla bir önemi olmayan yapıdadır. Genellikle17-23 yaşları arasında çıktığından bu isimle anılmaktadır. Ağzımızda çıkan 3. büyük azı dişleri arasında yer alırlar. Beslenme alışkanlıklarının sert gıdalardan, yumuşak gıdalara dönmesi, çene yapısında küçülmelere sebep olmuştur. Bu sebeple geç dönemde çıkan dişler, kendilerine yer bulamadıklarından, çene içerisinde gelişiyorlar. Ağzın dört köşesinde yer alan 4 adet diş çıkamadığı takdirde, diş ve çenede iltihaplı oluşumlara sebep oluyorlar. Bazı durumlarda ise çıkmış olsalar da, konumları itibarıyla diş fırçasıyla ulaşamadığımızdan çürük ve plak oluşumuna sebep oluyorlar. Yana doğru eğimli çıktıklarında kişilere rahatsızlık veriyorlar. Bu sebeple alınmaları en doğru yaklaşım olmalıdır. Dışarı çıkmış olanlar normal diş çekimi gibi alınabildiği halde, çenede gömülü olanlara ameliyat uygulanmalıdır. Yapılan işlem sonrası bölgede yara sebebiyle ağrılar oluşmaktadır. Bu durumda ilaç ve ağız gargaraları ile iyileşmenin sağlanması gerekir. 20'lik diş çekimi sonrası, kanama görülebileceğinden sıcak besinlerden uzak durmak gerekir. Bir gün boyunca o bölgeyle çiğneme yapmamak doğru bir hareket olacaktır. Fırçalamaya dikkat etmek, ağız bölgesini temiz tutmak gerekir. 
20'lik dişlerin çekilmesi gereklimi?

  • Çene içerisinde iltihaplanmaya sebep olmamışlarsa,
  • Çenede altlı üstlü çıkmışlarsa,
  • Çiğneme görevlerini yerine getirmede bir sorun bulunmuyorsa,
  • Ağzımızdaki diş yapısını bozmuyorlarsa çekilmesi gerekmemektedir.

20'lik diş çekiminde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Üst çenede bulunan dişlerin üst kısmında yer alan maksiller sinüs boşluğu, yüz kemikleri arasında bulunan hava boşluklarıdır. Çekim yapılırken hatalı bir hareketle diş sinüs boşluğuna gidebilir. Alt çenede yer alan dişlerin çekimi daha dikkatli yapılmalıdır. Çenenin sağ ve sol bölgelerinde bulunan sinirler, bu dişlerin altından geçtiğinden, zarar verilirse dudakta 6 ay süreyle veya kalıcı olarak uyuşukluğa sebep olabilir. Arka tarafındaki Lingual sinire verilecek zararda dilde geçici uyuşukluklara neden olabilir.  

20'lik diş çekimi nasıl yapılır?

Gömülü olan dişlerin çekilebilmesi için, panoromik röntgen çektirilerek, dişin pozisyonu saptanmalıdır. Gereken durumlarda üç boyutlu tomografi çektirilerek, sinirlerle ve sinüslerle olan yakınlıklarını tespit etmek gerekebilir. Daha sonra anestezi yapılarak bölgeye kesik atılır. Dişeti flebi kaldırılıp dişe ulaşılmaya çalışılır. Üst bölgede yer alanlar daha kolay çekilmesine rağmen, alt kısımdakiler konumuna göre zorlu bir işlem gerektirebilir. Dişin dik, çapraz ve yatay olmasına göre, dikkatli bir çalışmayla parçalar halinde çekilmesi gerekir. Bu esnada çene kemiğinde de aşınmalar olabilir. İşlem bittikten sonra bölgeye 20 dakikalık tampon uygulaması yapılır. Ardından ilaç ve gargaralar yardımıyla bölgenin iyileşmesine çalışılır. Sıcak ve soğuk yiyeceklerden bir süre uzak durmak, ağzı fazla açmamak gerekir. Kemikte bir aşınma olduysa, buz uygulaması yapılabilir. Bunu 10'ar dakikalık süreler halinde yapmak uygun olacaktır. Aksi takdirde yumuşak doku yanmaları gözlenebilir. Sigara kullanıyorsanız, 24 saat içmemeniz önerilir. Çekim sonrasında kanama, ödem ve şişlik görülmesi normaldir. Doktorun sert hareketleri sebebiyle oluşabilecek çene kemiği kırıklarına dikkat edilmelidir.

Yorumlar