18 Hafta Gebelik

18 hafta gebelik dönemine ulaşan bebek geçen haftalara göre daha hareketli olacaktır.

Google Haberlere Abone ol
18 Hafta Gebelik

18 hafta gebelik dönemine ulaşan bebek geçen haftalara göre daha hareketli olacaktır. Ultrason ile görüntülenen bebeğin kalbi ile alakalı bilgilere ulaşılabilecek ve olası bir sorun varsa tespit edilebilecektir.

Anne karnındaki bebek 18 hafta gebelikte bacak ve kollarını rahat bir şekilde hareket ettirebiliyor, parmaklarını emebiliyor ve kaşlarını çatabiliyor. Kol kaslarına oranla bacak kasları daha fazla gelişmiştir. Transparan bir görünümde olan vücudunda damarları belirgin bir yapıdadır. Bu hafta cinsiyeti ultrason ile görüntü alındığında kolaylıkla belli olacaktır. Bebeğin cinsiyeti eğer kız ise, rahmi ve yumurtalıkları, cinsiyeti eğer erkek ise, cinsel organları oluşmaya başlayacaktır.

18 hafta gebelik döneminde mucize varlığın akciğerleri olgunlaşmayı sürdürmektedir. Kulakları seslere karşı daha hassas olduğu için dışarıdan annesinin sesini rahatlıkla duyabilecektir. Rahim içinde konumlanan yavru bu hafta hıçkırabilir, yutkunabilir ve esneyebilir. Bu hafta itibari ile bebeğin parmak izleri de belirginleşmeye başlayacaktır. Anne karnındaki bebek bu hafta yaklaşık 14 cm uzunluğunda ve 200 gr ağırlığında olacaktır.

18 hafta gebelik döneminde anne; Ultrason muayenesi için en uygun dönemlerden biridir bu hafta. Bebeğin sağlığı, gelişimi ve cinsiyeti ultrason muayenesi ile tespit edilebilir. Bu haftalarda anne adayları su tüketimine dikkat etmeli ve rahatları için sol taraflarına yatmalıdır. Sol tarafa yatıldığı zaman bebek daha rahat olacak ve anneye fazla zorluk yaşatmayacaktır. Yatmadan önce ılık bir duş almak, ağır yemeklerden kaçınmak geceyi daha iyi geçirebilmek için alınması gereken basit önlemlerdir.

Anne adayının iştahı bir hayli açılmış olmalıdır. 18 haftalık gebelik dönemine kadar yaklaşık 5 kilo kadar alınması normal kabul edilmektedir. Bu haftalarda aşırı yağlı, şekerli ve tuzlu gıdalarda uzak durulması gerekmektedir. Sağlıklı ve düzenli beslenmek alışkanlık haline getirilmeli ve her tüketilen gıdada bebek düşünülmelidir.

Bacak Krampları: Gece uykudan uyandıracak derecede yaşanan tuvalet ziyaretlerinin yanı sıra bacaklara giren krampta geceyi kabusa çevirebilir. Yoğun yaşanan bacak kramplarını hafifletmek için doktor magnezyum ve kalsiyum takviyesi önerebilir. Uygulanacak bacak masajları oluşabilecek krampları hafifletmek için yararlı olabilecektir.

Dişeti Kanamaları: Hamilelik nedeni ile farklılık gösteren hormonlar dişler üzerinde de etkili olacaktır. Ağız içinde farklı rahatsızlıklar ortaya çıkarak ortaya çıkan ağrılar yaşanabilecek sıkıntılar arasındadır. Diş temizliği de ağız içinde oluşan hassasiyet nedeni ile çok düzgün yapılamayacaktır. Şayet ağız içi hassasiyeti nedeni ile diş fırçalamak mümkün olmuyorsa doktorun önereceği gargara ile ağız içi rahatlatılabilir.

Çatlaklar: 18 hafta gebelik dönemine kadar çatlaklar açığa çıkabilir ve gelecek haftalarda daha belirginleşebilir. Her yeni oluşan çatlak çok can sıkıcı olsa da yapacak pek bir şey yoktur. Ancak sorunu hafifletmek adına karın ve vücut için nemlendirici kremlerden yardım alınabilir.

Fetal Hareketler: 18 hafta gebelik ile beraber çoğu gebe bedenindeki minik varlığın hareketlerini rahatlıkla hissedebilecektir ve bu durum anne için oldukça heyecan verici bir durumdur.

Yorumlar