17 Hafta Gebelik

17 hafta gebelik döneminde, bedeninizde taşıdığınız yavrunuz avuç içinizi dolduracak büyüklüğe erişmiş olacaktır.

Google Haberlere Abone ol
17 Hafta Gebelik


17 hafta gebelik döneminde, bedeninizde taşıdığınız yavrunuz avuç içinizi dolduracak büyüklüğe erişmiş olacaktır. Yaklaşık 140 gr ağırlığında ve 12 cm uzunluğundadır.

Yaşama tutunabilmek için yetenekler kazanmaya devam ediyordur. Beyin sinirleri her geçen gün gelişiyor ve kontrollü hareket edebilme yetisi kazanmaya başlamıştır. Parmağını emiyor, elini ağzına götürebiliyor, kaşlarını çatabiliyor ve yüzünü buruşturabiliyor. Sizin gebeliğiniz ne kadar sağlıklı geçerse bebeğiniz de o kadar huzurlu gelişecek ve dış dünyaya geldiğinde rahat olabilecektir.

Eğer bebeğinize şarkı söylerseniz sizi duyabilecek kadar işitme duyusu gelişmiştir. Aile içinde ortam ne denli huzurlu olursa anne bedenindeki bebekte o kadar huzurlu olacaktır. Sorunlu ortamlarda gebelik geçiren annelerin bebekleri de doğduğunda sorunlu olabilmektedir. Bu nedenle annenin gebelik sürecinde rahat olması, kötü alışkanlıklardan uzaklaşması, dengeli ve düzenli beslenmesi şarttır. Ayrıca uyku düzeni de gebelik sürecinde oldukça önemli bir faktördür.

17 hafta gebelik döneminde anne; gebeliğin bu dönemlerinde enerji artışı yaşandığı için bebek için hazırlık yapmak için en uygun dönemlerdendir. Ufak çaplı alışverişler, bebeğin cinsiyetine göre kıyafet seçimleri anne için heyecan verici olacaktır. 17 hafta gebelik dönemine ulaştığınızda yaklaşık 5 kilo kadar almış olacaksınız. Yüksek ihtimale artık gebe kıyafeti giyiyorsunuz ve etrafınızda bulunan kişiler gebeliğinizi benimsemiş olacaktır.

Belirtiler;

Baş ağrıları: Bu haftalarda maruz kalabileceğiniz baş ağrısının boyutu çekilmez derecelerde olabilir. Eğer birde tansiyon sorununuz varsa daha fazla baş ağrısına maruz kalabilirsiniz. Gebelik döneminizi daha konforlu geçirebilmek için baş ağrısını tetikleyebilecek ortamlarda kaçınmalısınız ve sakin ortamlarda bulunmayı tercih etmelisiniz.

Horlama: Nefes darlığı sıkıntısı gece uykuda horlamaya neden olabilir. Şişen burundan nefes alabilmek güçleşecek ve bu durumda horlama ortaya çıkabilecektir. Havasızlık, oksijen eksikliği ve yastık sayısı horlamayı iyice artırabilir. Bu durumlarda odanın havalandırılması ve kullanılan yastığın rahatlığı faydalı olacaktır.

Çatlaklar: Gebelikte vücutta oluşan çatlaklar genel olarak genetik faktörlerden ve hızlı kilo artışından kaynaklanmaktadır. Gebelikte kontrollü kilo artışı yaşarsanız oluşabilecek çatlakları en aza indirebilirsiniz.

İştah Artışı: 17 hafta gebelik döneminde inanılmaz şekilde iştah patlaması yaşıyor olabilirsiniz. Bu durum bedeninizdeki bebeğinizin daha fazla besine ihtiyaç duyduğunun bir göstergesidir. Acıktığınızı hissettiğiniz an ertelemeden yemek yiyin ve özellikle dengeli ve düzenli beslenmeye özen gösterin.

17 hafta gebelik dönemine kadar sigara ve alkol tüketimine devam eden anne adaylarındansanız mutlaka bu alışkanlıklarınızı terk etmelisiniz. Bedeninizde can bulan bebeğinizin akciğer gelişimi için sigara ve alkol oldukça riskli olacaktır. Sigarayı bırakamıyorsanız mutlaka doktorunuz ile görüşerek azaltmanın alternatif yollarına başvurmalısınız.

Yorumlar