15 Hafta Gebelik

15 hafta gebelik itibari ile bebeğiniz, 10 cm uzunluğunda ve 70 gr ağırlığındadır. Artık bir uzaylı gibi görünmüyor.

Google Haberlere Abone ol
15 Hafta Gebelik

15 hafta gebelik itibari ile bebeğiniz, 10 cm uzunluğunda ve 70 gr ağırlığındadır. Artık bir uzaylı gibi görünmüyor. Eğer bu hafta ultrason muayenesinde fotoğrafı çekilirse oldukça heyecan dolu anlar yaşayabilirsiniz. İç dünyada yüzünü buruşturuyor, kaşlarını çatıyor ve parmaklarını emiyor olacak. Akciğerleri ilkel bir şekilde nefes alış-verişi yapıyor olacaktır. Hareket halinde olan amniyotik sıvı minik varlığın burnundan ciğerlerine doğru ilkel olarak iletişim kurmasını sağlıyor.

Bacakları kollarına oranla daha hızlı uzuyor, gözleri kapalı olsa da ışığı hissedebiliyor. Eğer cinsiyet için merak içindeyseniz bu haftayı atlattıktan sonra ultrason yardımı ile cinsiyetini öğrenebilirsiniz. Şayet bebeğiniz muayene anında ısrarla cinsiyetini gizlerse merakınız daha sonraki haftalara sarkabilir. Kemik yapısı her geçirdiği gün güçlenmektedir. Bu nedenle sizin de yediğiniz içtiğiniz gıdalara özen göstermeniz gerekmektedir.

15 hafta gebelik döneminde anne; gebelik hormonları ile alakalı olarak sürekli dengeniz değişiyor olabilir. Mide bulantısı ve kusma sorunu biraz olsun hafiflemiş olmalı. Ancak yine de hafif sıkıntılar karşısında kendinizi yorgun hissetmeniz gayet normal. Bu haftalarda yeterli oranda kalsiyum almaya dikkat edin. Aksi halde diş ve diş eti sorunları, kramplar ve eklem ağrıları kaçınılmaz olabilir.

15 hafta gebelik yaşayan gebelerde burun tıkanıklığı açığa çıkabilir. Özellikle burnu şişen anne adayları bu problem ile daha fazla karşılaşabilir. Çoğu zaman burun kanamalarına maruz kalabilirsiniz. Tansiyon sıkıntınız varsa kontrol altına almalı ve nemli, havadar ortamlarda bulunmalısınız.

Uykusuzluk: İlerleyen gebelik ile rahim hacmi büyüyerek uykusuzluğa neden olabilir. Sırtüstü, ya da sağ tarafa yatmaktansa sol tarafınıza doğru yatmalısınız. Bacak aranıza alacağınız bir yastık, yatmadan önce ılık bir duş, havadar bir oda daha rahat bir gece geçirmeniz için faydalı olacaktır. Ayrıca eş masajı ve gebe yastıkları ile de problemi hafifletebilirsiniz. Uyku sıkıntısına maruz kalıyorsanız gece geç saatlerde yemek yemekten kaçınmalı ve kendinizi fazla yormamalısınız.

Baş Ağrıları: Stres, gebelik hormonları, yorgunluk, uykusuzluk sizi çileden çıkararak baş ağrılarına neden olabilir. Normal hayatınızda migren sorunu yaşıyorsanız gebelikte de bu sorunla fazlaca karşılaşabilirsiniz. Oluşan ağrıyı önlemek için gebelikte ilaç kullanımı sınırlı olduğu için daha doğal önlemler almalısınız. Fazla aç kalmamaya ve stresten uzak durmaya çalışın. Konforlu ir gebelik için bu kurallara uymalısınız.

Gaz problemleri: 15 hafta gebelik döneminde gaz ve sindirim problemleriniz hat safhaya ulaşmış olabilir. Gaz sorununu artırabilecek gıdalarda uzak kalmalısınız. Aksi halde gebelik hormonlarının da etkisi ile sıkıntınız çekilmez bir boyuta ulaşabilir.

Duygusallık: 15 hafta gebelik ile beraber kendinizi eskisinden daha duygusal hissedebilirsiniz. Bu durum hormonlarınız ve bedeninizdeki bebeğinize bağlı olarak gerçekleşiyor olacaktır.

Yorumlar