13 Hafta Gebelik

13 hafta gebelikte bebeğinizin kol ve bacaklarında kemik yapısı oluşmaya başladı. Artık bağırsakları göbek kordonundan karnına doğru ilerlemeye başlamış durumda. Bebeğinizin ses telleri için şu an oluşum çalışması başlamış durumda.

Google Haberlere Abone ol
13 Hafta Gebelik

13 hafta gebelikte bebeğinizin kol ve bacaklarında kemik yapısı oluşmaya başladı. Artık bağırsakları göbek kordonundan karnına doğru ilerlemeye başlamış durumda. Bebeğinizin ses telleri için şu an oluşum çalışması başlamış durumda. Bedeninizde büyük bir çaba ile gelişmeye çalışan bebeğiniz 13 hafta gebelik döneminde 7 cm uzunluğunda ve 28 gr ağırlığında olacaktır.

Bebeğinizdeki gelişmeye inanamayacaksınız ama, artık parmağını ağzına götürebiliyor. Daha farkında olmadan birçok hareket gerçekleştirebiliyor. Gözleri kafasının sağına ve soluna doğru harekete geçmiş ve artık ait olması gereken yere doğru ilerliyor. Bacak ve kol yapısı her geçen gün uzuyor ve kas kontrolü kazanıyor. Parmaklarında bulunan perde kalkmış ve her biri aynı uzunlukta. Bebeğinizin eklemleri ve ayak bilekleri de olgunlaşmaya başladı.

Cilt yapısı henüz son derece şeffaf ve henüz hiç yağı bulunmamaktadır. İlerleyen haftalarda bebek yağ üretmeye başlayacak ve cildinin şeffaf yapısı yok olacaktır. Bebeğin pankreası doğumdan sonra şeker dengesini kontrol edebilmek için artık insilün üretiyor. Bebeğinizin beyin gelişimi de her geçen hafta gelişmeye devam edecek ve yaptığı hareketler üzerinde etkili olacaktır.

13 hafta gebelik döneminde anne; 13 hafta gebelik dönemi ile beraber gebeliğin ilk 3 ayı geride kaldı ve rahat dönemlere merhaba demenin vakti geldi. Gebelik döneminin ilk belirtileri ve son üç ayında ortaya çıkacak sıkıntılar göz önüne alınırsa orta dönem gebelik en rahat geçirilecek dönemdir. Bu haftalarda bir iştah ve enerji artışı yaşayarak kendinizi daha rahat hissedebilirsiniz. Bebeğinizin düşük olasılığı da neredeyse ortadan kalkmış ve rahat bir nefes almış olmalısınız.

Hayat Akışı: 13 hafta gebelik dönemine ulaştınız ve gebeliğiniz dışarıda bakıldığı zaman fark ediliyor olma. Yan durduğunuz zaman karnınız daha belirgin olarak ortaya çıkacaktır. Bu haftaya kadar yaklaşık olarak 2 kilo kadar almış olmalısınız. İlerleyen haftalarda kilo artışı daha fazla ve daha hızlı gerçekleşecektir.

Belirtiler;

13 hafta gebelik dönemi oldukça konforlu ve sakin bir dönemdir. Mide bulantılarınız büyük ihtimalle yok olmuş ya da en aza inmiş olmalı. Bu sayede iştahınızda müthiş bir artı var ve kilo almaya başladınız. Hızlı hareket etmemeye özen göstermelisiniz. Aksi halde büyüyen karnınız nedeni ile acı hissedebilirsiniz. Hızlı hareket ettiğinizde bağ dokularınızda gevşeme olabilir ve sinirleriniz zarar görebilir. Alt karın bölgenizde ağrı açığa çıkmışsa ani hareket etmekten kaçınmalısınız. Aksi halde keskin bir ağrı ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Kabızlık: Kabızlık gebeliğin getirdiği ortak sıkıntılardan bir tanesidir. Bol sıvı tüketimi ve posalı sebze ve meyve tüketimi ile bağırsak hareketlerinize yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca çiğ sebze tüketimi de işinizi kolaylaştırabilir.

Diş Ve Diş Eti Problemleri: 13 hafta gebeliktesiniz ve vücudunuzda kan dolaşımı iki kat daha arttı. Bu durumdan diş etleriniz oldukça etkilenir. Diş fırçalama anında kanama ve acı hissi oluşabilir. Dişlerinizi fırçalarken daha nazik olmalısınız ve yumuşak başlıklı fırçalar kullanmalısınız. Bu dönemde diş kaybı yaşamamak için doktor kontrolünü de ihmal etmemelisiniz.

Nefes Darlığı: Kilo sorunu olan anne adaylarında daha fazla karşılaşılan nefes darlığı sıkıntılı anlar yaşatabilir. Nefes darlığı problemi gebe kadınların yaklaşık % 70'inin ortak sorunudur. Fazla hızlı yürümek, merdiven çıkmak ve çok enerji harcamak nefes darlığını arttırabilir.

Yorumlar