Tunus'ta Ulusal Birlik Hükümeti'ne doğru

- TPH Genel Başkanı Merzuk: - "Kartaca Belgesine bağlı kalınmasının gelecek hükümetin öncelikleri arasında olması zorunludur"

Google Haberlere Abone ol
Tunus'ta Ulusal Birlik Hükümeti'ne doğru
Tunus Proje Hareketi Partisinin (TPH), Ulusal Birlik Hükümetine güvenoyu vermek için hükümetin Kartaca Belgesini imzalamasını şart koştuğu belirtildi.
Tunus'un El-Hammamet kentindeki parti toplantısında AA muhabirine konuşan TPH Genel Başkanı Muhsin Merzuk, bugün partinin omurgasını oluşturan komitenin toplanarak Yusuf eş-Şahin başkanlığındaki Ulusal Birlik Hükümetine güvenoyu verilmesi için sunulacak şartları görüşeceğini kaydetti.
Şartların tümüne ilişkin bilgi vermeyen Merzuk, "Kartaca Belgesine bağlı kalınmasının gelecek hükümetin öncelikleri arasında olması zorunludur." dedi.
Merzuk, Ulusal Birlik Hükümetindeki tüm bakanların hatta bağımsızların da söz konusu belgeyi imzalamasının zorunlu olmasının belgenin uygulanacağının bir ifadesi olacağını kaydetti.
TPH Genel Başkanı Merzuk, "Bu imza partilerin iç sorunlarının hükümeti etkilememesinin ve çalışmalarını baltalamamasının garantisi sayılır." diye konuştu.
Cumhurbaşkanlığı tarafından yürütülen yeni hükümet kurma çalışmaları sonucunda 14 Temmuz’da 9 siyasi parti ve 3 STK’dan oluşan katılımcı gruplar tarafından Kartaca Belgesi adı verilen bir belge imzalanmıştı.
Kartaca Belgesinde kurulacak Ulusal Birlik Hükümeti için belirlenen öncelikler şu şekilde sıralanmıştı:
"Terörle savaşı kazanmak, kalkınma ve istihdamda koordinasyon, yolsuzlukla mücadele, mali dengeleri kontrol ve sosyal politikaların uygulanması, yerel idareler ve son olarak hükümet çalışmalarının desteklenmesi."
Tunus Meclis Başkanı Muhammed Nasır, yeni kurulacak hükümetin güven oylamasının 26 Ağustos'ta yapılacağını belirtmişti.
217 milletvekilinden oluşan Tunus parlamentosunda yeni kabinenin güvenoyu alabilmesi için 109 üyenin oyuna ihtiyacı bulunuyor. TPH'nin ise 25 milletvekili bulunuyor.
Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi tarafından Ulusal Birlik Hükümeti'ni kurmakla görevlendirilen Yusuf Şahid, 20 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı'na yeni kabineyi sunmuştu. Yeni kabine 6’sı kadın, 5’i 35 yaş altı toplam 26 bakan ve devlet bakanlığı statüsünde 14 müsteşardan oluşuyor.

Yorumlar