Tanzanya Türk berberleri bekliyor, saç traşı 40 dolar

Tanzanya'da yatırım yapan Türk iş adamları, herkesi buraya yatırım yapmaya çağırıyor. İlla fabrika açmanın şart olmadığını belirten ülkedeki Türk iş adamları saç traşı ücretinin 40 dolar olduğunu belirterek berber dükkanı bile açılabileceğini belirtiyor

Google Haberlere Abone ol
Tanzanya Türk berberleri bekliyor, saç traşı 40 dolar

Genç yaşta Afrika'ya giderek kendi işini kuran, yedi yıl içinde Tanzanya'ya yaklaşık 50 kalem ürün ithal eder hale gelen Karamanlı Ahmet Alan, Türk iş adamlarını ülkedeki fırsatları değerlendirmeye çağırdı.Evliliğinin daha birinci ayında, 23 yaşında Türkiye'den Tanzanya'ya gelme cesareti gösteren Alan, yedi yılı bulan Tanzanya serüveninde iş yapma girişimlerini ve deneyimlerini AA muhabiriyle paylaştı. Tanzanya'ya gitmeden önce Türkiye'de kısa süre ticaretle uğraştığını, Tanzanya'yı da ilk olarak bir sivil toplum kuruluşunun sosyal sorumluluk projesi kapsamında ziyaret ettiğini anlatan Alan, ülkeyi gördükten sonra Türkiye'ye geri dönmediğini ve yerleşerek ticarete atılma kararı verdiğini söyledi. Alan, ülkedeki ilk aylarında topluma uyum sağlamakta sıkıntı yaşadığını, kısa süre sonra ailesini de yanına getirdiğini aktararak, bir müddet sonra eşinin ve kendisinin yerel halkla iyi anlaşmaya başladığını kaydetti. 

Alan, “Eşim benim gibi İngilizce konuşmanın limanına sığınmadı. Yerel dili öğrendi. Eşim sağ olsun bana birçok konuda yardımcı oluyor." dedi. Aradan geçen 7 yılın sonunda Tanzanya'da büyük bir şirketin sahibi haline gelen Alan, ülkeye yerleştikten sonra şirket kurduğunu, yıllar içinde gelişerek artık ocak, fırın ve ankastre setler başta olmak üzere yaklaşık 50 kalem ürünü Tanzanya'ya ithal eder hale geldiğini söyledi. Tanzanya'nın, Türkiye'nin 25 yıl önceki şartlarına sahip olduğuna dikkati çeken genç iş adamı, yatırımcılar için ilk başlarda ülkede ticaret yapmanın bazı zorlukları bulunduğuna değindi.

Alan, özellikle istihdam konusunda ciddi problemlerle karşılaştıklarını dile getirerek, Tanzanyalıların Türklere kıyasla yavaş iş yaptığını belirtti. İş adamı Alan, "Tanzanya'da Türklerin aksine çok yavaş iş yapılır ve yavaş işte bereket olduğu düşünülür. İşçiler benim oluşturduğum üsluba uygun hale gelene kadar epey bir zaman geçti. İşçiler tabiri caizse komutla çalışıyor. Elektrik bitebiliyor, elektriğe kontör alıp yüklemeleri gerekiyor ve bunun için sizi bekliyorlar." ifadelerini kullandı.

Genel olarak işlerinin ikinci senede rayına girdiğini anlatan Alan, "Arkada bıraktığım 7 senede en zor süreç ekip oluşturma hadisesiydi. Çünkü Tanzanyalılar çalışma noktasında disiplinsizler ve nasıl iş yapacaklarını bilmiyorlar." değerlendirmesinde bulundu.

"Afrika'yı ertelersek bir başkası gelecek"

Alan, Tanzanya'da nüfusun 50 milyon olduğuna, toplumun hızlı geliştiğine ve gelişirken de birçok malzemeye ihtiyaç duyduğuna dikkati çekti. Türk iş adamlarını Tanzanya'da yatırım yapmaya çağıran Alan, şöyle devam etti: "Türk iş adamları olarak Tanzanya'nın ihtiyacını karşılayabilirsek bu pastadan büyük bir dilim kazanmış olacağız ama biz böyle beklemeye devam eder ve Afrika'yı ertelersek bir başkası da gelip öyle ya da böyle bu boşluğu doldurup pastanın daha büyük bir dilimine hak kazanan kişi olacak."

Alan, Türk yatırımcıların Tanzanya'ya gelip tutunabilmek için vakitlerinin azaldığını ifade ederek, "Bunun için şunu söylüyorum: Geç kalmamak lazım. 2011 yılında geldiğimde gördüklerimle bugün arasında değişen mükemmel bir piyasa var. 2 sene sonra, 5 sene sonra Tanzanya'ya girilip ticaret yapılmaya çalışıldığında hakikaten bu hiç kolay olmayacaktır. Çünkü ciddi alternatifler doğuruyor." diye konuştu.

Fabrika açamayan berber dükkanı açabilir

Alan, Tanzanya'da yatırım yapmak için fabrika açmanın şart olmadığına, örneğin Türkiye'den gelecek berberlerin de Afrika'da para kazanabileceğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Mesela berbere gidiyorsunuz, saç kestiriyorsunuz ve 40 dolar ücret ödüyorsunuz. Bakın 40 dolar Türkiye şartlarında aşağı yukarı 150 lira. Hizmet sektöründe de ciddi boşluklar var tabii, başka sektörlerde de gelir elde edebilecek çok sayıda alan var. Yeter ki iş adamları buraya gelsinler. Bu ülkeye katkıda bulunalım, bu ülke gelişsin, bu ülkeyle Türkiye'miz arasında mükemmel bir kardeşlik bağı olsun ki biz muvaffak olalım."

"İş adamları sabırlı olmalı"

Tanzanya'da kısa sürede çok paralar kazanılamayacağına da dikkati çeken Alan, yatırım yapacak iş adamlarına sabırlı olmalarını tavsiye etti.

Yorumlar