Orta Afrika Cumhuriyeti'nden yargıda düzenleme

Hükümet Sözcüsü Jousso, bazı bölgelerde hukuksuzluk ve kanunsuzluğun kol gezdiğini, adalet sisteminin caydırıcı gücünü yeniden sağlamak için çalışma başlattıklarını açıkladı

Google Haberlere Abone ol
Orta Afrika Cumhuriyeti'nden yargıda düzenleme
Orta Afrika Cumhuriyeti (OAC) hükümeti, silahlı grupların kontrolü altındaki yargı sistemini düzeltmek için çalışma başlattı.

Hükümet Sözcüsü Theodore Jousso, Birleşmiş Milletler İstikrar Misyonu (MİNUSCA) yetkilileri ile yaptığı ortak basın açıklamasında, bazı bölgelerde hukuksuzluk ve kanunsuzluğun kol gezdiğini, halkın yargıya ulaşım konusunda sıkıntı çektiğini belirtti.

Yargı sisteminde boşluğun kabul edilemeyeceğine dikkati çeken Jousso, halkın yargıya ulaşmasını kolaylaştırmak ve adalet sisteminin caydırıcı gücünü yeniden sağlamak için çalışmalar başlattıklarını açıkladı.

Jousso, cezai soruşturmaların sağlıklı yapılabilmesi için ülkenin her köşesine adalet sistemini taşımakta kararlı olduklarını vurguladı.

Devlet tarafından atanan yargı mensuplarının, devam eden güvenlik krizi nedeniyle atandıkları bölgelere gitmeyi kabul etmediği, gidenlerin silahlı grupların baskılarına ve tehditlerine boyun eğdiği, boyun eğmeyen yargıç ve savcıların ise tehdit edildiği ileri sürülüyor. Özellikle Kabo ve Batangafo bölgesinde yaşayan halkın, silahlı grupların keyfi uygulamalarının kurbanı olduğu iddia ediliyor.

Elmaslar ülkesi olarak da bilinen Orta Afrika Cumhuriyeti'nde 2012'de Müslüman Seleka grubunun, yönetime karşı ayaklanmasıyla siyasi kriz çıkmıştı. Devlet Başkanı Francois Bozize, isyancıların başkent Bangui'yi işgal etmesinin ardından 24 Mart 2013'te ülkeden kaçmıştı. Bozize'nin ardından Michel Djotodia'nın iktidara gelmesi, Hristiyan anti-Balaka ile Seleka grupları arasında çatışmalar çıkmasına neden olmuş, şiddet olaylarında binlerce kişi yaşamını yitirmişti. 14 Şubat 2016'da yapılan devlet başkanlığı seçimini Faustin Archange Tuadera kazanmış ancak ülkedeki güvenlik krizi çözülememişti.

Yorumlar