Mısır'daki Dünya Kayıplar Günü raporu

Mısır'da 2016 yılında zorla kaybolanlarla ilgili yeni raporlar ve veriler yayımlandı

Google Haberlere Abone ol
Mısır'daki Dünya Kayıplar Günü raporu
Birleşmiş Milletler'in (BM) 30 Ağustos "Dünya Kayıplar Günü" nedeniyle farklı insan hakları kuruluşları tarafından yayımlanan veri ve raporlarda, Mısır'da son bir yılda binden fazla insanın zorla kaybolduğu bildirildi.

Merkezi başkent Kahire'de bulunan Mısır Haklar ve Özgürlükler Komisyonu tarafından Dünya Kayıplar Günü münasebetiyle bugün yayımlanan raporda, Mısır'da bir yılda 912 kişinin zorla ortadan kaybolduğunun tespit edildiği belirtildi.

Raporda, 1 Ağustos 2015 ila 15 Ağustos 2016 tarihlerini kapsayan ve ortadan kaybolanların 361'inin Kahire, Giza ve İskenderiye gibi Mısır'ın büyük şehirlerinden olduğu kaydedildi.
Nil Deltası şehirleri olarak isimlendirilen Menufiye, Şarkiye, Garbiye, Dekahliye, Bahira, Kalyubiye, Dımyat ve Kefr eş-Şeyh’ten toplam 263, Luksor, Asvan, Asyut ve Minya gibi ülkenin güney şehirlerinden 151, Suveyş Kanalı boyunda yer alan İsmailiye, Suveyş ve Port Said'den 35, Sina Yarımadası'ndan 15 kişinin kaybolduğu belirtilen raporda geriye kalan 87 kişinin ise kimliğinin tespit edilemediği bildirildi.

KAYBOLANLAR ÇOK DAHA FAZLA

Mısır'da faaliyet gösteren bir başka insan hakları kuruluşu olan Haklar ve Özgürlükler Mısır Koordinasyonu da yayımladığı raporda zorla kaybolanların çok daha fazla olduğu, 2016 yılının ilk yarısında bin 1 kişinin ortadan kaybolduğu öne sürüldü.
Bu yılın Haziran ayı sonuna kadar verilerin yer aldığı raporda, en fazla kaybolma olayının 2016 yılı Ocak ayında görüldüğü vurgulandı. Rapora göre, Ocak 2016'da 232, Şubat’ta 204, Mart’ta 184, Nisan’da 111, Mayıs’ta 201 ve Haziran’da 69 kişi ortadan kayboldu.

RESMİ RAKAMLAR ÇOK DÜŞÜK

Mısır'ın resmi kurumu olan "İnsan Hakları Ulusal Konseyi" diğer insan hakları kuruluşları tarafından yayımlanan raporlardaki verilere şüpheyle yaklaşıyor. AA muhabirine konuşan Konseyin yönetim kurulu üyesi Salah Selim, 2016 yılında ortadan kaybolduğu gerekçesiyle Konsey'e 321 kişi için müracaatta bulunulduğunu söyledi.
Selim, "Konuyla ilgili İçişleri Bakanlığıyla temasa geçtik. Söz konusu şahıslardan 261'inin İçişleri Bakanlığı'nda kaydı olduğu, savcı tarafından yargı sürecinin başlatıldığını öğrendik. Bu isimlerden bazıları ise zaten serbest bırakılmış. İçeride olanların nerede tutuldukları ise belli." İfadelerini kullandı.
Uluslararası Af Örgütü zorla kaybolma terimini, "Devlet güvenlik güçleri veya devlete çalışan birimler tarafından gözaltına alınan, ancak gözaltı yeri ve nedeni hakkında bilgi verilmediği için kanun tarafından korunamayanlar" olarak tanımlıyor.
BM, 2010'da 30 Ağustos'u Dünya Kayıplar Günü ilan ederek her yıl sivil toplum örgütleriyle bunun bir suç olduğunun duyurulmasında aktif rol oynuyor.

Yorumlar