IGAD'ın G. Sudan'daki görevi bitti

Hükümetler Arası Kalkınma Otoritesinin Güney Sudan'daki arabuluculuk rolü sona erdi

Google Haberlere Abone ol
IGAD'ın G. Sudan'daki görevi bitti

Hükümetler Arası Kalkınma Otoritesinin (IGAD) Güney Sudan'daki arabuluculuk görevi resmi olarak sonlandı.

Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'daki bir otelde IGAD'ın Güney Sudan'dan ayrılışı nedeniyle düzenlenen resepsiyona, Etiyopya Dışişleri Bakanı Tedros Adhanom, IGAD Yürütme Sekreteri Mahbub Muallim, Afrika Birliği Sosyal İşler Komiseri Mustafa Sıddik Kaloko, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Sudan ve Güney Sudan Özel Temsilcisi Haile Menkerios, Troyka ülkeleri (ABD, Norveç, İngiltere) temsilcisi ile bazı yetkililer katıldı.

Bakan Adhanom, IGAD'ı müzakerelerin barışla sonuçlanması için gösterdiği sabır ve büyük çalışma nedeniyle kutladı.

Adhanom, Güney Sudan'daki tarafları, barış antlaşmasının uygulanması konusunda iş birliği yapmaya ve geçici hükümet kurma konusuna öncelik vermeye çağırdı.

Resepsiyonda konuşan Muallim de taraflar arasında ağustos ayında varılan barış anlaşmasının önemine değindi. Muallim, IGAD'ın Afrika boynuzundaki güvenlik ile barışı güçlendirme ve çatışmaya çözüm bulma konusundaki rolüne işaret etti.

Güney Sudan'da 20 aydır süren iç savaşın sona ermesi için Addis Ababa'da IGAD'ın gözetiminde 17 Ağustos'ta gerçekleşen barış görüşmelerinde, Güney Sudanlı isyancı güçlerin lideri eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar ve Pagan Amum, çatışmanın durdurulması için sunulan taslağı kabul etmişti. Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit de anlaşmayı 26 Ağustos'ta imzalamış, taraflar arasında varılan ateşkes yürürlüğe girmişti.

Yorumlar