Hasan Turabi son yolculuğuna uğurlandı

Sudan'da İslami hareketin en önemli lideri olarak bilinen Turabi, binlerce kişinin katılımıyla son yolculuğuna uğurlandı

Google Haberlere Abone ol
Hasan Turabi son yolculuğuna uğurlandı

Sudan'da İslami hareketin en önemli lideri olarak bilinen Sudan Halk Kongresi Partisi lideri Hasan Abdullah et-Turabi, binlerce kişinin katılımıyla son yolculuğuna uğurlandı.

Geçirdiği kalp krizi sonucu kaldırıldığı hastanede dün hayatını kaybeden Sudan Halk Kongresi Partisi lideri Turabi için başkent Hartum'daki El-Menşiye bölgesinde cenaze töreni düzenlendi.

Halkın yoğun katılım gösterdiği cenaze törenine, Sudan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hasbu Abdurrahman'ın da aralarında bulunduğu iktidar ve muhalefetten çok sayıda siyasi lider katıldı. Turabi'nin naaşı, kılınan cenaze namazının ardından başkentteki El-Berri mezarlığına defnedildi.

Polis, cenaze töreni nedeniyle bölgedeki birçok ana yolu trafiğe kapattı.

Turabi'nin dün geçirdiği kalp krizi sonucu Sudan'ın başkenti Hartum'da kaldırıldığı hastanede 84 yaşında vefat ettiği bildirilmişti.

HASAN TURABİ KİMDİR ?

Sudan'da İslami hareketin en önemli lideri olarak bilinen Hasan Abdullah et-Turabi, İslamiyeti gündeme sokmak için hükümet karşıtı kampanya başlattığı gerekçesiyle 1970 yılında tutuklandı. Bundan sonraki 7 yılın bir kısmını mahkum olarak geçirdi. 1989 yılında Sudan'da gerçekleşen "İslam devriminin" mimarı olarak anıldı. 1999 yılına kadar Sudan Millet Meclisi'nin başkanlığını yapan Turabi, daha sonra Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir yönetimiyle yollarını ayırarak, Sudan Halk Kongresi Partisi'ni kurdu.

Ömer el-Beşir'e olan muhalefeti sebebiyle sık sık ceza evine giren ve ev hapsinde tutulan Turabi, son olarak Ocak 2011'de ülkede huzursuzluk ortamı oluşturduğu ve şiddet olaylarını desteklediği suçlamasıyla tutuklanmıştı.

Yorumlar