Güney Afrika'daki Nijeryalılar korku içinde

Güney Afrika'daki yabancı düşmanlığının en büyük kurbanları Nijeryalılar her an ölüm korkusuyla yaşıyor

Google Haberlere Abone ol
Güney Afrika'daki Nijeryalılar korku içinde

Sonhaberler | Haber Merkezi

Güney Afrika'daki Nijerya topluluğunun üyeleri, ülkedeki yabancı düşmanlığının yarattığı korkudan endişeli. Nijerya toplumunun üyeleri, yetkililere yaptıkları çağrılarda durumun kontrol altına  alınmasını istiyor. 

Nijerya cumhurbaşkanlığı Pazartesi günü, Güney Afrika hükümetine yaptığı çağrıda, Pretoria'daki Nijeryalılar ve diğer vatandaşlara yönelik şiddet içeren son bildirileri takiben "yabancı düşmanı saldırılar" ın durdurulması için adım atması çağrısında bulundu.

Güney Afrika'daki Nijerya Birliği (NUSA) Salı günü, Batı Pretoria Nijeryalılara ait evlerin ve işletmelerin saldırıya uğradığını aktardı. 

NUSA ulusal halkla ilişkiler sorumlusu Emeka Ezinteje Collins, "En az 10 saldırıda Nijeryalıların evleri ve dükkanları son birkaç günün olaylarında hedef alındı ​​ve yağmalandı." dedi. 

Collins, bir grubun yabancı uyruklulara karşı bir yürüyüş yapmayı planladığı bildirildiğine göre, Cuma gününden itibaren daha fazla saldırı tehdidinde bulunulduğunu belirterek büyük bir korku ve bilinmezlik için de yaşadıklarını ifade etti. 

NUSA ayrıca, bazı üyelerinin mallarını, evlerini ve işletmelerine yönelik tehdit telefonları alındığını da kaydetti. 

Collins, "Üyelerinin, mallarının tahrip edilmesini önlemek için para ödemelerini isteyen, tehditkar arama yapmakla suçlanan raporları da aldık" dedi.

"Güney Afrika ve Nijerya makamlarını erken müdahale etmeye ve durumu elden bırakmadan kurtarmak için yalvarıyoruz."

Güney Afrika polisi Salı günü muhtemelen göçmenlere ait en az 20 dükkanın bir gecede yağmalandığını söylemesine karşın, saldırıların kasıtlı olarak yabancıları hedef alıp almadığını doğrulayamadı.

Polis sözcüsü Tuğgeneral Mathapelo Peters Reuters haber ajansına "Bu dükkanların yabancı uyruklulara ait olduğu iddiaları var" diyerek şöyle konuştu: Topluluk üyelerinin bu dükkanların uyuşturucu ticareti için kullanıldığını söylediği ancak doğrulanmadığı iddia ediliyor, sadece dükkan sahipleri ortaya çıktıklarında resmi bir soruşturma başlatılacak.

Güney Afrika'da yabancılar yerli halkın işlerini elinden almak ve suç işlemekle suçlanıyor.

Güney Afrikalı işsiz bir adam Reuters'e verdiği demeçte, "Uyuşturucu satmak ve halkımızı öldürmek için gelen yabancılardan bıkıp yorulduk, toplumun bu şekilde aşağılanmasına izin veremeyiz" dedi. .

Güney Afrikalılar yabancı işçileri korumak için adım attı

Afrika Diaspora Forumu, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, "Rosetenville huzursuzluğu Pretoria Batı'da tekrarlanıyor" dedi.

Nijerya cumhurbaşkanının dış ilişkiler danışmanı Abike Dabiri-Erewa ve diaspora Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Güney Afrika hükümetinin sınırları içinde "Nijeryalıları ve diğer Afrikalı vatandaşları korumak için kararlı ve kesin önlemler" almaları gerektiğini söyledi.

Ayrıca Afrika Birliği'ni şiddet üzerine yoğunlaştırmaya çağırarak "Herhangi bir kınama olmaksızın yapılacak daha saldırılar korkunç sonuçlar doğurabilir" dedi.

Dabiri-Erewa, geçtiğimiz yıl 20 dahil olmak üzere son iki yılda "116 kadar" Nijeryalı öldürüldüğünü iddia ederek kıta organının "acilen müdahale" etme ihtiyacı olduğunu söyledi. Tespit edilen ölüm sayıları bağımsız kaynaklar tarafından henüz doğrulanmadı. 

800 BİN NİJERYALI

NUSA'ya göre, Güney Afrika'da yaklaşık 800 bin Nijeryalı var, bunların çoğu Johannesburg'da yaşıyor.

Topluluk, Nisan 2015'te ülkeyi dolaşan yabancı düşmanı şiddet dalgasıyla kötü bir darbe aldı ancak Güney Afrika polisi, sadece yedi Nijeryalı öldüğünü açıkladı.

Bağımsız izleme örgütü, 640 kişinin Güney Afrika'daki polisin vahşetinden veya gözaltından öldüğünü söyledi.

Nisan 2015'te Nijerya, Güney Afrika'daki üst düzey diplomatını, Johannesburg ve Durban'daki kargaşayı bastırmak için yetkililer gönderdiği yüzlerce yabancıyı güvenlik kamplarına gönderen göçmen karşıtı saldırıları görüşmek üzere geri çağırdı.

Yorumlar