Fas’ta 'Ekmek Kurbanları' için anıt mezarlık

Fas’ın Kazablanka kentinde, 20 Ağustos 1981’de ülke çapında yapılan gösterilerde hayatını kaybedenler için resmi anıt mezarlık tahsis edildi.

Google Haberlere Abone ol
Fas’ta 'Ekmek Kurbanları' için anıt mezarlık
Anıt mezarlığın açılışına İnsan Hakları Ulusal Konseyi (İHUK) Başkanı İdris el-Yazmi, İHUK Genel Sekreteri Muhammed Es-Sibbar, Eşitlik ve Uzlaşma Komisyonu üyeleri, Vakıflar ve Alimler Şurası temsilcileri ve yaşamını yitiren göstericilerin yakınları katıldı.

Kuran’ı Kerim tilavetiyle başlayan törende konuşan İHUK Genel Sekreteri Sibbar, “Konseyimizin, barış ve uzlaşı faaliyetleri kapsamında hükümete yaptığı tavsiyeler üzerine açılmasına izin verilen bu anıt mezar, ülkemizin geçirdiği zor süreçlerdeki olaylarda ölen insanlar için bir iadei itibar özelliği taşıyor.” ifadelerini kullandı.

Gösterilerde hayatını kaybeden Hatice Yasin’in annesi Fatma Lori, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Yıllarca kızımın mezarını bilmeden yaşadım. Bu anıt mezarın tesis edilmesi ile artık kızımın adının bulunduğu bir mezarı olması bizim tek tesellimiz.” diye konuştu.

Fas yönetiminin 1981 Ağustos ayında temel gıda maddelerine yaptığı yüksek zam oranları nedeniyle protesto gösterileri düzenlenmişti. Gösterilerin kısa sürede ülke çapında yayılması üzerine emniyet güçlerinin müdahale etmesi sonucu yüzlerce gösterici yaşamını yitirmiş, binlerce kişi tutuklanarak cezaevlerine konmuştu. Bu gösterilerde ölenler Fas tarihine ‘Ekmek Kurbanları’ olarak geçti.

Yorumlar