Etiyopya'daki operasyonlarda şiddet

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Orimiya'daki protestolarda, emniyet güçlerinin göstericilere baskısının sürdüğüne dikkat çekti

Google Haberlere Abone ol
Etiyopya'daki operasyonlarda şiddet

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Etiyopya'nın Orimiya eyaleti genelinde 4 aydır devam eden protestolarda güvenlik güçlerinin göstericilere şiddet uygulamayı sürdürdüğünü kaydetti.

Kuruluşun internet sitesinden yapılan açıklamada, güvenlik kuvvetlerinin öğrencilerin başkent Addis Ababa'nın genişleme planına karşı düzenlediği gösterileri, orantısız güç uygulayarak bastırmaya çalıştığı belirtildi.

Her gün insanların, aralarında askeri personelin de bulunduğu güvenlik güçlerince öldürüldüğü veya gelişigüzel gözaltına alındığı ifade edilen açıklamada, herhangi bir suçlama yöneltilmeyen binlerce kişinin hala gözaltında tutulduğuna işaret edildi.

Açıklamada, protestocuların sıklığı azalsa da güvenlik güçlerinin, protestolar nedeniyle aralarında öğrenci, öğretmen, hükümet yetkilisi, iş adamı, muhalif politikacı ve sağlık personellerinin de bulunduğu birçok kişiyi tutukladığı bildirildi.

Açıklamada ayrıca, örgütün görüştüğü 20 kişinin gözaltında oldukları süre boyuncu çeşitli işkencelere maruz kaldıklarını söylediği aktarıldı.

HRW Afrika Direktör Yardımcısı Leslie Lefkow, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Oromiya'nın yerel güvenlik güçleriyle dolup taşması, yetkililerin, öğrenci, çiftçi ve diğer muhaliflerin barışçıl protestolarını genel olarak önemsemediğini gözler önüne seriyor. Hükümetin, güvenlik güçlerini dizginlemesi, haksız olarak gözaltında tutulanları serbest bırakması ve aşırı güç kullanan polis ile askerlere, yaptıklarının hesabını sorması gerekiyor" ifadesini kullandı.

Etiyopya'ya bağışta bulunan ülkelerin, Oromiya'da birçok protestocunun öldürülmesine kayıtsız kaldığını belirten Lefkow, bu ülkelerin, "görmezden gelmeye ve bu hayrete düşüren barbarlığı önemsizmiş gibi göstermeye son vermeleri gerektiğini" vurguladı.

Lefkow, bağışçı ülkelerin, ölümlerin ve diğer ihlallerin araştırılması yönünde bağımsız bir soruşturmayı desteklemesi için Etiyopya hükümetine çağrısı yapması gerektiğini bildirdi.

Protestolar, başkent Addis Ababa ve çevresinin genişleme planında etnik Oromiya halkının yaşadığı eyaletten toprak alınacağının duyulmasının ardından patlak vermişti. Polis, eyaletteki birçok okulda düzenlenen gösterileri şiddete başvurarak bastırmaya çalışmıştı. Etiyopya hükümeti, 12 Ocak'ta plandan vazgeçtiklerini, bu tarihten sonra durumun kontrol altına alındığını öne sürmüştü.

Yorumlar