Erdoğan batı Afrika'ya hareket etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dört ülkeyi kapsayan batı Afrika turuna çıktı

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan batı Afrika'ya hareket etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyarette bulunmak için özel uçak "TUR" ile 13.10'da Fildişi Sahili'ne gitti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Atatürk Havalimanı Devlet Konukevinden TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İl Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan, AK Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci ile bazı ilgililer uğurladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da Fildişi Sahili'ne hareket etti.

GEZİ HAKKINDA AÇIKLAMALAR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Nijerya'nın, Türkiye'nin Afrika siyasetinde merkezi rol oynayan, stratejik ortak olarak kabul ettikleri bir ülke olduğunu belirterek, "2014 yılında iki ülke arasında toplam ticaret hacmi 2,5 milyar doları aşmıştır. 2015 yılında toplam ticaret hacminde bir miktar gerileme olmakla birlikte önümüzdeki dönemde Nijerya ile ticari ve ekonomik ilişkilerimizin gelişmesini bekliyoruz" dedi.

Erdoğan, Atatürk Havalimanı'ndan resmi ziyaret gerçekleştireceği Fildişi Sahili'ne hareketi öncesi basın mensuplarına yaptığı açıklamada, 3 Mart'a kadar Fildişi Sahili, Gana, Nijerya ve Gine'yi kapsayan Batı Afrika turu gerçekleştireceklerini söyledi.

Bu seyahatte kendilerine bakanların, milletvekillerinin, iş adamlarının ve medya mensuplarından oluşan geniş bir heyetin refakat edeceğini ifade eden Erdoğan, geçen yılki Doğu Afrika ziyaretinin ardından yapılan bu seyahatin Afrika kıtasıyla olan ilişkileri çok daha geliştirmeye yönelik bir adım olacağını vurguladı.

Erdoğan, "Zira 2005'ten itibaren başlayan bir süreçtir bu. Bu süreçte 12 Afrika büyükelçiliği olan Türkiye, hamd olsun o günden bugüne 39 büyükelçiliğe ulaşmış ve bunu da daha da artırmaya yönelik çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu.

Afrika turunun ilk ayağının Fildişi Sahili olacağına işaret eden Erdoğan, Türkiye'den Fildişi Sahili'ne Cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan ilk ziyaret olma özelliği taşıyan seyahatin bugün ve yarın süreceğini aktardı.

Ülkeler arasındaki iş birliği açısından bir dönüm noktası olacak ziyaret sırasında birçok anlaşmaya da imza atacaklarını vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Ziyaret programım çerçevesinde resmi görüşmelerin yanı sıra, Türkiye-Fildişi Sahili İş Formu'na katılacak, ayrıca Fildişi Sahili İmamlar Yüksek Konseyi Heyeti'ni kabul edeceğim. Fildişi Sahili, Türkiye'nin Sahraaltı Afrika'daki en büyük 6. ticaret ortağıdır. Geçen yıl toplam ticaretimiz yüzde 17,5 oranında bir artış göstermiş, 390 milyon dolara çıkmıştır. Fildişi Sahili aynı zamanda, geçen yıl yüzde 9,5 oranında bir büyüme oranını yakalamış ülkedir. İnşallah bu ziyaretimin ticaretten ekonomiye, eğitimden yatırıma, güvenlikten savunma sanayine kadar her alanda yeni fırsatlara imkan hazırlayacağına inanıyorum."

NİJERYA TÜRKİYE İÇİN ÖNEMLİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fildişi ziyaretlerini tamamladıktan sonra Gana'ya geçeceklerini dile getirerek, "Gana demokrasisi, siyasi istikrarı, güçlü toplumsal barışıyla Batı Afrika'nın en önemli ülkelerinden biridir. 2010 yılında büyükelçiliğimizi yeniden faaliyete geçirdiğimiz Gana ile iş birliğimizi artırmak istiyoruz. Nitekim selefim Sayın Abdullah Gül, 23-24 Mart 2011 tarihlerinde Gana'yı ziyaret etti. Akabinde Gana Cumhurbaşkanı Mahama'nın 21-24 Ekim 2013 tarihlerinde ülkemize yaptığı ziyaret iki ülke ilişkilerine farklı bir ivme kazandırdı. Niyetimiz bu ivmeyi bir üst aşamaya taşımaktır" diye konuştu.

Baş başa ve heyetler arası görüşmelerin yanında, Gana Cumhurbaşkanı John Dramani Mahama ile DEİK, bunun yanında Gana Ticaret Sanayi Odası tarafından düzenlenecek iş formuna katılacağını aktaran Erdoğan, bu vesileyle Gana Meclisi'nin milletvekillerine de ayrıca genel kurulda hitap etme imkanı bulacağını söyledi.

Erdoğan, Gana ile ticaret hacminin 2003'te 132 milyon dolar olduğunu, bu rakamın 2015'te 400 milyon dolara çıktığını aktararak, "Güzel bir ivme söz konusu. Dolayısıyla bu ikili ilişkiler güçlü bir şekilde devam ederse inanıyorum ki 2020'de bunu 1 milyar dolara yükseltebiliriz. Bu şansımız var. Bu ziyaret ortak hedefimiz için atılacak adımların ve projelerin de değerlendirileceği bir fırsat olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Ziyaretin üçüncü ayağının Afrika'nın en kalabalık ve büyük ekonomisine sahip Nijerya'ya yapılacağını aktaran Erdoğan, şunları kaydetti:

"Nijerya'ya yapacağım ziyaret sırasında Cumhurbaşkanı Sayın Muhammadu Buhari ile görüşmelerde bulunacağım. Ziyaret vesilesiyle Cumhurbaşkanı Sayın Buhari ile bölgesel ve küresel gelişmeleri ele alarak ikili ilişkilerimizi geliştirmenin yöntemleri üzerinde de duracağız. Ziyaretim sırasında imzalanması ön görülen anlaşmalar, ikili ilişkilerimizin hukuki çerçevesini oluşturması bakımından çok ama çok büyük önem arz ediyor. Tabii bu arada Nijerya insan kaynakları, silahlı kuvvetleri, sahip olduğu doğal kaynaklarla sadece Sahraaltının değil, Afrika kıtasının en önemli ülkelerinden biridir. Türkiye'nin Afrika'daki en eski diplomatik temsilciliklerinden biri Nijerya'daki büyükelçiliğimizdir. Nijerya, ülkemizin Afrika siyasetinde merkezi rol oynayan, stratejik ortak olarak kabul ettiğimiz bir ülkedir. 2014 yılında iki ülke arasında toplam ticaret hacmi 2,5 milyar doları aşmıştır. 2015 yılında toplam ticaret hacminde bir miktar gerileme olmakla birlikte önümüzdeki dönemde Nijerya ile ticari ve ekonomik ilişkilerimizin gelişmesini bekliyoruz. Tabii malumunuz Nijerya da uzun süredir terörle bir mücadelenin içerisindedir ve bu terörle mücadelede hakikaten kanlı ve insanlık dışı eylemlere onlar da maruz kalmıştır. Bu ziyaret sırasında inşallah terörle mücadele ve güvenlik iş birliği konularında müşterek neler yapabiliriz bunları da ele alacağız."

"GİNE İLE SAĞLIK ALANINDA ANLAŞMALAR"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Batı Afrika turunun son durağının Gine olacağını belirterek, ülkeyle karşılıklı büyükelçiliklerin 2013'te açıldığını ifade etti.

İki ülke arasında bugüne kadar hiçbir yüksek düzeyde ziyaret düzenlenmediğine dikkati çeken Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İnşallah bu Cumhurbaşkanı düzeyindeki ilk ziyaret olacaktır. Gine geçtiğimiz iki yıl gerçekten çok zor ve sancılı bir dönem yaşadı. 2 bin 500 vatandaşını sadece ebola salgınında kaybetti. Bu konularda da kendileriyle ciddi bir sağlık noktasında alışverişimiz, dayanışmamız olacak. Biz ülke olarak o süreçte, 2. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi'ni kıtada yaparak, ebola salgınıyla mücadeleye 5 milyon dolar taahhüt ederek zor dönemde kardeşlerimizin yanında olduğumuzu gösterdik. Dünya Sağlık Örgütü 29 Aralık tarihinde Gine'de ebola salgınının sona erdiğini açıkladı. Bundan büyük memnuniyet duyuyoruz. Temennimiz odur ki inşallah sona ermiştir. Bu tür acıların bir daha yaşanmamasını temenni ediyoruz. İnşallah bu ziyaretimizle hem iş birliği imkanlarımızı ele alacak hem de Gine halkıyla dayanışmamızı göstereceğiz. Batı Afrika seyahatimizin hem halkımız hem de ziyaret edeceğimiz ülke halkları için hayırlara vesile olmasını diliyorum."

 

Yorumlar