'ABD askerleri Somali'de sivilleri öldürdü'

Somali Ordusu ve ABD Özel Kuvvetleri'nin, Somali'nin Barire bölgesinde düzenlendiği ileri sürülen saldırıda biri çocuk 10 sivilin hayatını kaybettiği iddia edildi

Google Haberlere Abone ol
'ABD askerleri Somali'de sivilleri öldürdü'

Somali'nin Barire bölgesinde Somali Ordusu ve ABD askerlerinin ağustos ayında düzenlediği bir baskında sivillerin öldürüldüğü, Amerikan özel kuvvetlerinin silahsız sivillere ateş açtığı öne sürüldü.

Amerikan Daily Beast haber sitesi, Somali'deki görgü tanıkları, Somali hükümetinden ve ordusunda yetkililerle yaptığı röportajlar ile bölgeden topladığı bilgiler ışığında 25 Ağustos'ta Eş-Şebab örgütüne düzenlendiği iddia edilen saldırıda 1'i çocuk 10 sivilin hayatını kaybettiğini yazdı.

Sitede ayrıca, baskına katılan Amerikan Özel Harekat Kuvvetleri'ne bağlı askerlerin, çiftçilerin üzerine ateş açtığını tespit ettiklerini belirtti.

Operasyonun, Amerikan ordusunun 1993'te yaptığı Black Hawk Down operasyonundan sonra en kanlı operasyon olarak nitelendirilen haberde, olayın üç görgü tanığının ve Somali ordusundan operasyona komutanlık eden bir subay ve 20'den fazla Somali istihbarat görevlisinin ifadelerine yer verildi.

Olayın görgü tanıkları Abdulahi Elmi ve Goomey Hasan adlı iki çiftçi, silah sesleri duyunca muz ağaçları arasına saklandıklarını, daha sonra Somali askerlerini görünce rahatlayıp saklandıkları yerden çıktıklarını ancak o sırada komşularının cesetlerini gördüklerini aktardı.

Yerdeki cesetlerin başında 20 civarında Amerikan askerinin beklediğini dile getiren görgü tanığı çiftçi Elmi, komşularının yerde yaralı halde kendisinden yardım istediğini ancak kendisi yerdeyken bir Amerikan askerinin botuyla kafasına bastığını ve komşusuna yardım etmesine müsaade etmediğini söyledi.

Daily Beast, konuştuğu Somalili yetkililerin, ABD askerlerinin güvenli olmayan istihbarat kaynakları üzerinden operasyon yaptığı, silahsız vatandaşlara ateş açtığı, cesetlerin fotoğraflarını çekmeden önce cesetlerin yanına koymak üzere Somali askerlerinden bölgeden toplanan silahları istediğine yönelik açıklamalarını yazdı.

Haberde, görgü tanıklarının ve Somalili yetkililerin, Somali askerlerinin kalaşnikof tipi otomatik silahlar kullandığını ancak ölen sivillerin cesetlerinin etrafında Amerikan Özel Kuvvetlerinin kullandığı M27, M249 ve Mark 46 ile 48 makineli tüfek mermi kovanlarının toplandığını kaydetti.

ABD iddiaları reddediyor

ABD Afrika Komutanlığı (AFRICOM) 25 Ağustos operasyonundan hemen sonra yaptığı açıklamada, sivil kayıplara yönelik iddiaları soruşturduğunu duyurmuştu.

O tarihten sonra AFRICOM'dan konuya ilişkin bir daha açıklama yapılmazken Daily Beast haberinin çıkmasının ardından komutanlık yeni bir açıklama yayımladı.

Açıklamada, "Somali Ulusal Ordusu'nun başını çektiği 25 Ağustos 2017’deki Barire yakınlarındaki operasyonu ve onunla ilişkili sivil kayıpları iddialarına yönelik yapılan etraflıca değerlendirmeden sonra, ABD Afrika Özel Kuvvetleri ölenlerin tamamının silahlı düşman savaşçılar olduğu sonucuna vardı." ifadesi kullanıldı.

Sivil kayıplarına ilişkin iddiaların reddedildiği açıklamada, ABD'nin operasyondan önce sivil kayıplarını önlemek için detaylı bir planlama yaptığı iddia edildi.

ABD'nin Somali'de 500 askeri bulunuyor.

Yorumlar