Estonya Cumhurbaşkanı Kaljulaid Gürcistan'da

- Cumhurbaşkanı Kaljulaid: - "Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne kavuşması önemli"

Google Haberlere Abone ol
Estonya Cumhurbaşkanı Kaljulaid Gürcistan'da

TİFLİS (AA) - Estonya Cumhurbaşkanı Kersti Kaljulaid, Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili ile Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya sınır hattını ziyaret etti.

Gürcistan'daki resmi temaslarını sürdüren Kaljulaid, sınırdaki Khurvaleti köyüne giderek burada görev yapan Avrupa Birliği (AB) Gözlem Misyonu'ndaki Estonyalı görevlilerden bilgi aldı.

Cumhurbaşkanları Kaljulaid ve Margvelaşvili, incelemelerin ardından basın açıklaması yaptı.

Estonya Cumhurbaşkanı Kaljulaid, Gürcistan yönetiminin kontrol ettiği bölge ile ayrılıkçılar ve Rus askerlerinin kontrol ettiği bölge arasındaki hattı "kötülük hattı" olarak nitelendirdi.

Sorunun çözülmesi yönünde yapılan görüşmeleri desteklediklerini dile getiren Kaljulaid, "Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne kavuşması çok önemli." dedi.

İşgal hattının içinde kalan vatandaşların çok zor şartlarda yaşadıklarını gördüğünü belirten Kaljulaid, "Belli ki burada bölücü hat var." ifadesini kullandı.

Kaljulaid, Gürcistan'ın toprak bütünlüğünün sağlanması için uluslararası destek vereceklerini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Margvelaşvili de bölgedeki Güney Osetyalı ayrılıkçılar ile Rus askerlerin sınır hattından sürekli insan kaçırdığını ifade ederek, "Buradan her ay insan kaçırılıyor. Bundan iki gün önce de aynı şey yaşandı. Biz bugün bu ortamda yaşıyoruz ve bu şartlarda Avrupalı Gürcistan'ı inşa ediyoruz." şeklinde konuştu.

Sınır hattındaki bariyerlerin, barış yoluyla kaldırılacağına inandığını söyleyen Margvelaşvili, "Bu yıkıcı bariyerler, Avrupa'daki diğer bariyerler gibi yok olacak. Bunlar asker gücüyle yok edilmeyecek ancak ülkemizin izlediği istikrarlı demokratik yolla yok edilecekler." diye konuştu.


Yorumlar