Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci: (1)

- "Bizim verilerimize göre, ekimde ihracat, bir önceki yılın aynı ayına göre yaklaşık yüzde 9 artarak 13 milyar 943 milyon dolar oldu. Buna külçe altın da dahil" - "2017 yılının 10 ayında ihracat yapan firma sayısı 72 bin 298, ithalat yapan firma sayısı ise 77 bin 290 oldu"

Google Haberlere Abone ol
Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci: (1)

İSTANBUL (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, bakanlık verilerine göre, ekim ayında ihracatın, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 9 artarak 13 milyar 943 milyon dolar olduğunu, bunun içinde külçe altının da bulunduğunu bildirdi.

Tüfenkci, ithalatın 21 milyar 304 milyon dolar, dış ticaret hacminin ise yüzde 18,24 artarak 35 milyar 248 milyon dolar olarak gerçekleştiğini kaydetti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda düzenlenen Türkiye İhracat Haftası etkinliğinin ikinci gün açılışında konuşan Tüfenkci, ihracatta lojistik ve gümrük uygulamaları kapsamında katılımcılara bilgi verdi.

Bugünkü dünya düzeninde milletlerin refah içerisinde yaşamasının yolunun ticaretten geçtiğini ifade eden Tüfenkci, günümüzde dünyanın en gelişmiş ülkelerinin aynı zamanda en fazla ticaret yapan ülkeler olduğunu vurguladı.

Tüfenkci, ticaretin, "zenginliğin kapısını açan anahtar" olduğuna işaret ederek, hükümetin, yaptığı plan, program ve reform çalışmalarıyla ticaret erbabı ve ihracatçıların yanında olduğunu söyledi.

Türkiye'nin herkesin katkısı ile bir yerlere geleceğini ifade eden Tüfenkci, şunları kaydetti:

"Sizlerin işi üretmekse, ürettiklerinizi tüm dünyaya satmaksa, bu ülkeye para kazandırmaksa, istihdam sağlamaksa, bizim işimiz de yükünüze omuz vermek, önünüzü açmaktır. Dünya Bankası'nın dün açıkladığı 2018 İş Ortamı Raporu'na göre, Türki̇ye, i̇ş yapma kolaylığında 190 ülke arasında 60'ıncı sırada. Buna göre ülkemiz, bir önceki yıla göre 9 basamak yükselmiştir. Son İş Ortamı Raporu'nun da ortaya koyduğu üzere ülkemiz, pek çok alanda iş ortamını iyileştirmiştir. Örneğin, bugün azınlık hissedar haklarının korunması konusunda dünyanın 20'nci ekonomisi konumuna ulaşmış bulunmaktayız. Sözleşmenin icrası alanında da 30'uncu sırada yer almamız, ülkemizin ticari uyuşmazlıkların çözümünde ve ticaret alanındaki adli süreçlerde dünyanın etkin ülkelerinden biri olduğunu ortaya koymuştur."

Türkiye'nin, firmalara sağlanan vergi ödeme kolaylıkları alanında bir yıl içinde büyük rol katederek 40 basamak yukarı tırmandığını belirten Tüfenkci, söz konusu tabloların, artık uluslararası örgütlerin Türkiye'nin başarılarını göz ardı edemediğini tüm dünyaya gösterdiğine dikkati çekti.


- "224 ülkeden 193'üne ihracatta 11 yıllık süreç itibarıyla artış görüldü"


Türkiye'nin iş yapma iklimini daha ileri seviyelere taşıyacaklarına işaret eden Tüfenkci, sonuncusu dün Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan ihracat rakamlarına ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

Tüfenkci, 2002 yılından 2017'ye kadar geçen süre içinde sürekli ihracatı artıran ve yeni pazarlara açılan bir Türkiye olduğuna dikkati çekerek, 2017 büyüme oranlarında ihracatın önemli katkısı olduğunu söyledi.

Pazar çeşitliliğinin ihracattaki önemine değinen Tüfenkci, şunları söyledi:

"Avrupa pazarının ihracatımız içindeki önemi hala sürüyor ve artarak devam ediyor fakat bunun yanında Asya, Kuzey Afrika, yakın ve Ortadoğu pazarlarının da ihracatçıların artan ilgisine mazhar olduğunu görmekteyiz. 2006 yılında ihracatçılarımızın yüzde 34,5'i yakın ve Ortadoğu pazarını tercih etmekteyken, 2016 yılında bu oran yüzde 50'ye yükseldi. 2016 yılında ülkemizin ihracat gerçekleştirdiği 224 ülkeden 193'üne yaptığımız ihracatta 11 yıllık süreç itibariyle artış görüldü.

2006 yılında ihracatta pazar payı yüzde 3 olan Irak için bu oran 2016 yılında yüzde 5,4'e, Birleşik Arap Emirlikleri için yüzde 2,3'ten yüzde 3,8'e, İran için yüzde 1,2'den yüzde 3,5'e yükseldi. 2016-2017 dönemi için hedef pazar dediğimiz 15 ülkeye yönelik çalışmalarımıza devam edeceğiz. Hedef pazarlara ihracatımız 2016 yılında 39,8 milyar dolar olarak gerçekleşmişti, hedefimiz bu oranları daha da artırmak."



- "AB'nin ihracattaki payının yüzde 49,5 oldu"


Bakan Tüfenkci, verilere göre, ekim ayında ihracatın külçe altın dahil olmak üzere 13 milyar 943 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirterek, "İthalatımız ise 21 milyar 304 milyon dolar olarak gerçekleşti. Dış ticaret hacmimiz ise yüzde 18,24 artarak 35 milyar 248 milyon dolar olarak gerçekleşmiş oldu. AB'nin ihracattaki payı yüzde 49,5 oldu. Ekim ayında bütçe gelirlerinin yüzde 21'i gümrük idarelerince tahsil edildi. " bilgisini verdi.

Tüfenkci, yılın 10 aylık döneminde toplam ihracatın bir önceki yılla kıyaslandığında yüzde 10,36 artarak 129 milyar 75 milyon dolara ulaştığını aktardı.

İhracat yapan firma sayısına da değinen Tüfenkci, 10 ayda ihracat yapan firma sayısının 72 bin 298, ithalat yapan firma sayısının ise 77 bin 790 olduğunu bildirdi.

(Sürecek)

Yorumlar