Cumhuriyet Gazetesi davasına devam ediliyor

Cumhuriyet Gazetesi yazar ve yöneticilerinin yargılandığı 20 sanıklı davada, duruşma savcısı Ahmet Şık’ın aralarında bulunduğu 5 tutuklu sanığın tutukluluk hallerinin devamını istedi.

Google Haberlere Abone ol
Cumhuriyet Gazetesi davasına devam ediliyor

Cumhuriyet Gazetesi yazar ve yöneticilerinin yargılandığı 20 sanıklı davada, duruşma savcısı Ahmet Şık’ın aralarında bulunduğu 5 tutuklu sanığın tutukluluk hallerinin devamını istedi.

Cumhuriyet Gazetesi yönetici ve yazarlarından gazeteci Ahmet Şık’ın da aralarında bulunduğu 20 sanığın "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme" suçundan yargılanmasına devam edildi.

İstanbul 27’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuklu sanıklar Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, gazeteci Ahmet Şık, muhasebe çalışanı Emre İper ve twitter’da "jeansbiri" hesabının sahibi Ahmet Kemal Aydoğdu cezaevinden getirildi. Bazı tutuksuz sanıklar ile sanık yakınları da salonda hazır bulundu.

Duruşmanın başlamasının ardından mahkeme başkanı dosyaya gelen evrakları ve beklenen evrakları açıkladı. Bunlar arasında, Ahmet Kemal Aydoğdu ve Emre İper’in ByLock kullanıcısı listesinde oldukları belirtildi.

Sanık Emre İper’in avukatı söz alarak, ByLock iddiasına ilişkin Bilirkişi Adli Bilişim Mühendisi Tuncay Beşikçi’nin dinlenmesini talep etti. Talebin kabul edilmesi üzerine salona alınana Beşikçi, sanığa ait incelenen Android telefonun 9 Kasım 2013 tarihinde kullanıldığını ve bu telefonun hiç formatlanmadığını söyledi. Beşikçi, tüm yöntemleri denediğini ancak hiçbir ByLock emaresine rastlamadığını belirtti.

Sanığın telefonunda yaptığı incelemede, 3 Haziran 2014’te yüklenen bir müzik programında bir kod yer aldığını söyleyen Beşikçi “Freezy ya da Kıble programını yükleyen bilmeden Bylock IPsine bağlanıyor. O kod sayfaya giren her ziyaretçiyi ByLock sunucusuna yönlendiriyor. Siz müzik dinlemek isterken bir anda ByLock sunucusuna bağlanıyorsunuz. Bu müzik programı telefona 22 Haziran’da yüklenmiş, 3 gün sonra ByLock bu programda reklamını yapıyor, bir gün sonra ise ByLock’a bağlanıyor. Sonra da programı kaldırıyor. Bazı kıble programları da bu sunucuya yönlendirilmiş. ByLock örgüt tarafından geliştirilmiş ve kullanılmıştır. Sanık hiçbir zaman ByLock kullanmadı. Sanığın telefonuna Freezy programı yüklenmiştir. Bu program örgüt üyelerince geliştirildi. Gerçek ByLock kullanıcılarıyla sunucuya yönlendirilenler kolayca ayrıştırılabilir. Bunu anlamak da çok kolay, sadece bir satır kodla anlaşılır” dedi. .

Taleplerin ardından görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini istedi. Duruşmaya sanık avukatlarının beyanlarıyla devam ediliyor.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Can Dündar, Mehmet Murat Sabuncu, Mehmet Kadri Gürsel, Aydın Engin, Bülent Yener ve Günseli Özaltay’ın "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme" suçundan ayrı ayrı 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istenirken, gazetenin İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, Mehmet Orhan Erinç ve Önder Çelik’in "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme" ve "hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma" suçlarından ayrı ayrı 11,5 yıldan 43 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edilmişti.

İddianamede, Bülent Utku, Musa Kart, Hakan Karasinir, Mustafa Kemal Güngör, Hikmet Aslan Çetinkaya’nın "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme" ve "hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma" suçlarından ayrı ayrı 9,5 yıldan 29 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını talep edilirken, gazeteci Ahmet Şık’ın ayrıca "PKK ve DHKP/C” silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte yardım etmek" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması istenmişti.

Twitter’daki "jeansbiri" hesabının sahibi Ahmet Kemal Aydoğdu’nun "silahlı terör örgütünün yöneticisi olmak" suçundan 15 yıldan 22,5 yıla kadar , firari sanık İlhan Tanır’ın "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar, sanıklar Güray Tekinöz ve Turhan Günay’ın "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme" ve "hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma" suçlarından ayrı ayrı 8,5 yıldan 22 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istenmişti. Sonradan ana dosyayla birleşen iddianamede Cumhuriyet gazetesi muhasebe çalışanı Emre İper’in de “silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapsi talep edilmişti.

Yorumlar