"IWUF yöneticileri wushuya ihanet etmiştir"

- Türkiye Wushu Federasyonu İcra Kurulu Başkanı Akyüz: "Wushuya yıllardır en büyük hizmeti veren bir federasyon, camia ve kişi olarak bize, özellikle sporcumuza karşı çok çirkin bir oyun oynadılar" - "Dünya şampiyonu sporcumuzun çok açık bir şekilde hakkını yediler, şampiyonluğunu haksız yere çalıp başkalarına verdiler"

Google Haberlere Abone ol
"IWUF yöneticileri wushuya ihanet etmiştir"


MALATYA (AA) - VOLKAN KAŞİK - Türkiye Wushu Federasyonu İcra Kurulu Başkanı Abdurrahman Akyüz, 14. Dünya Büyükler Wushu Şampiyonası'nda kendilerine çok büyük haksızlık yapıldığını belirterek, Uluslararası Wushu Federasyonuna (IWUF) tepki gösterdi.

Akyüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rusya'ya bağlı Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'da gerçekleştirilen şampiyonada haklarının yendiğini savunarak, "Burada hakem hataları değil, hakem ihanetleri vardı. Bize bir oyun oynadılar. Her şeyin daha önce planlandığını görüyoruz. IWUF yöneticileri wushuya ihanet etmiştir." dedi.

Wushu sporunun bu şekilde gelişemeyeceğini belirten Akyüz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Wushuya yıllardır en büyük hizmeti veren bir federasyon, camia ve kişi olarak bize, özellikle sporcumuza karşı çok çirkin bir oyun oynadılar. Dünya şampiyonu sporcumuzun çok açık bir şekilde hakkını yediler, şampiyonluğunu haksız yere çalıp başkalarına verdiler. Sadece bize yapılan haksızlıklar değil, maçların satıldığını, kurallarla oynandığını, haksız ceza verildiğini duyuyor ve yaşıyoruz."

IWUF'nin 5 ay önce dünya şampiyonu milli sporcu Necmettin Erbakan Akyüz'e haksız bir şekilde 2 yıl hak mahrumiyeti cezası verdiğini dile getiren Akyüz, "Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi'ne müracaat ettik. Dünya şampiyonası öncesi mahkeme sonuçlandı ve haksız görülen ceza kaldırıldı. Bize karşı mahkemeyi kaybetmenin intikamını alırcasına 14. Dünya Büyükler Wushu Şampiyonası'nda açık bir şekilde sporcularımıza karşı oyun oynadılar, haklarını yediler. Bunun aynısını 2012'de Kolombiya'da da yaptılar. Dünyanın en iyilerinden bir sporcumuzu orada dördüncü yaptılar. Darmadağınık olan ve hiçbir teknik özelliği bulunmayan sporcuyu aldılar, sporcumuzun önüne geçirdiler." değerlendirmesinde bulundu.


- "Madalyamız kasıtlı çalınmış, başkalarına verilmiştir"


Şampiyonada taolu kadınlar "Shuangjian (ikili kılıç)" dalında yarışan milli sporcu Elif Akyüz'ün performansının mükemmel olduğunu ancak hak ettiği şampiyonluğun verilmediğini aktaran Akyüz, şunları kaydetti:

"Elif Akyüz'e yapılan, önceden planlanmış bir şey. Elif Akyüz'ün yarışmada hiçbir hatası yok, tekniği, performansı emsalsiz, mükemmel ve rakiplerinden de çok üstün. Ancak Elif'in performans puanını 4,40 yapıyorlar. Hong Konglu rakibi 33 yaşına gelmiş, ayakta zor duruyor, sözde hatası yok ama düşük olan performansının puanını 4,62 yapıyorlar. Gerçekte kıyas yapıldığında onun 4,62 aldığı yerde Elif'in 4,90 olması lazım. Aradaki teknik ve performans farkı net bir şekilde Elif’in üstünlüğünü gözler önüne seriyor. Elif, bütün hünerlerini, performanslarını her şeyiyle ortaya koyuyor, izleyenleri, uzmanları kendisine hayran bırakıyor. Ancak hareketleri, ikili kılıç teknikleri, becerileri anlaşılmayacak derecede zayıf olan rakibi, yüksek puan vererek Elif'in önüne geçiriyorlar. Madalyamız kasıtlı ve maksatlı çalınmış, başkalarına verilmiştir. Başarılı sporcumuzun yılları ve emeği heba edilmiştir. Yapılanlar büyük bir insanlık ayıbı ve suçudur, vicdanları yaralamıştır."

Akyüz, IWUF'u eleştirerek, "Bizim gibi güçlü, wushuya tutkuyla hizmet eden bir ülkeye, bu şekilde düşmanca muamele yaparlarsa bizi de kaybederler." ifadelerini kullandı.

IWUF yönetimi, jüri ve hakem heyetinin, müsabakalarda usulsüzlükleri, haksızlıkları gözle görülür şekilde sergilediğini kaydeden Akyüz, şöyle konuştu:

"Kendi aralarında anlaşmışlar, hakkı mı değil mi ayırt etmiyorlar. Sporcunun özelliğine ve üstünlüğüne de bakmıyorlar, sadece 'Buna bu madalya, bu puan verilecek' diye ayarlıyorlar. Büyük bir haksızlık ve adaletsizlik sergiliyorlar. Böyle bir değerlendirme olmaz ve asla kabul edilemez. Haksızlıklara karşı hiçbir itiraz hakkı da yok. İtiraz etmek istiyoruz, 'İtiraz edemezsiniz.' diyorlar. İtiraz hakkımızı daha üst mercilere taşıyacağız, hakkımızı alacağız. Yapılan haksızlıkları, usulsüzlük, yolsuzluk ve ihanetlerini dünyaya duyuracağız ve hakkımızı alana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Wushuyu bu kötü kişilerin elinden de kurtaracağız."

Akyüz, Kazan'daki şampiyonaya başarılı olmak için gittiklerini belirterek, "Buraya gelerek IWUF'nin bize olan tavrını denedik. Önce sanda kategorisinde mücadele eden sporcularımıza kasıtlı hakem hataları yapıldı. Bunları yedik, yuttuk ama son gün dünya şampiyonu, Shuangjian (ikili kılıç) kategorisinde dünyanın da en iyi sporcusu olan Elif Akyüz'e yapılan planlı, maksatlı haksızlıklar, kuşkularımızı ne yazık ki haklı çıkardı. Bu durum bize büyük bir üzüntü vermiştir." değerlendirmesinde bulundu.

Akyüz, milli sporcu Elif Akyüz'e yapılan haksızlıkların şampiyonayı takip eden herkes tarafından görüldüğünü dile getirerek, şunları ifade etti:

"Sporcumuza yapılan haksızlık görenleri, seyredenleri hayrete düşürmüştür. Seyirciler, diğer ülke antrenörleri ve orada bulunan herkes bu durumu protesto etmiştir. Canlı yayını sunan spiker dahi kategorinin son yarışmacısı olan sporcumuzun performansının ardından 'İşte şampiyon belli oldu, şampiyon geliyor.' dedikten sonra puanın açıklanmasıyla hayretini, gayri ihtiyari canlı yayında gizleyememiştir."

IWUF'daki yönetici, jüri ve hakem heyetinin tavrının daha önce de aynı olduğunu kaydeden Akyüz, "Bu tavırların sebebi siyasidir. Çekememezlik ve şahsi menfaatçi karakterlerinden kaynaklanmaktadır. Bir Çin kültürü olan wushu sporunun, böyle kötü kişilerin elinde kalarak dünyada gelişmesinin ve yayılmasının artık mümkün olamayacağı aşikardır. Wushunun ilerlemesi açısından bu ihanetin önüne hızlıca geçilmelidir. Bu kişilerin yaptıklarıyla alakalı kulağımıza gelen başka da birçok ciddi, vahim yolsuzluk iddiaları vardır." şeklinde konuştu.

Abdurrahman Akyüz, wushu sporuna gönül verenler olarak mücadelelerine yılmadan devam edeceklerini ve haklarını arayıp alacaklarını sözlerine ekledi.

Yorumlar