Yıldırım-Schulz toplantısında gerilimli anlar

Başbakan Yıldırım ile basının karşısına geçen AP Başkanı Schulz'un toplantısında gerilimli anlar yaşandı

Google Haberlere Abone ol
Yıldırım-Schulz toplantısında gerilimli anlar
Ankara'da bulunan Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Başbakan Binali Yıldırım ile bir araya geldi. Schulz, başbaşa yapılan görüşmelerden sonra düzenlenen basın toplantısında komik savunmalarda bulundu. Schulz, darbenin detaylarıyla ilgili bilgi sahibi olmadıklarını, bunu Ankara'da yeni öğrendiklerini iddia etti. 

BAŞBAKAN YILDIRIM: MÜMKÜN DEĞİL

Basın toplantısında konuşan Başbakan Binali Yıldırım ise, AB'nin vizelerin kaldırılması için ön şart olarak öne sürdüğü terörle mücadele yasasının kaldırılmasının mümkün olmadığını, bu nedenle başka bir yol bulunması gerektiğini söyledi. 

Yıldırım, Schulz’un Türkiye’ye 15 Temmuz hain darbe girişiminden sonra ilk ziyaretini gerçekleştirdiğine işaret ederek, kendisine darbe sonrası Avrupa Birliği’nden bekledikleri gür sesi duymadıklarını, bazı üyelerin bu konuda gereken açıklamayı gereken zamanda yapmadıklarını söylediğini ifade etti.

Yıldırım, “Ancak geçen zaman içerisinde gerçekler ortaya çıkınca dostlarımızın bizzat ziyaretlerinden ve darbeden geriye kalan tahribatlar, yıkıntılar birebir görüldükten sonra olayın vahameti ve bu örgütün ülkemiz için ne kadar büyük tehdit olduğunun bugün daha iyi anlaşılmış olduğunu görüyorum. Kendisi de yaptığımız görüşmelerde bunu teyit etti." değerlendirmesinde bulundu.

VİZE SERBESTİSİ SORUNU

Avrupa Birliği-Türkiye üyelik sürecinin çok uzun geçmişi olduğunu, geleceğinin bu kadar uzun sürmesini istemediklerini dile getiren Yıldırım, şunları söyledi:

“Artık 60 yıl geride kaldıktan sonra bundan sonraki yol haritasını, güzergahı net şekilde Türk milleti görmek istiyor. Bu konuda, 64. Hükümet döneminde başlatılan geri kabul anlaşması, vize serbestiyle ilgili birtakım hususlar, yerine gelmeyen hususlar konusunda da görüş alışverişinde bulunduk. Bunlar içerisinde şu anda aşılamamış gözüken Terörle Mücadele Yasası’dır. Türkiye terörün her türlüsüyle amansız bir mücadele vermektedir. PKK terör örgütü, PYD terör örgütü, DAEŞ terör örgütü, YPG terör örgütü ve diğerleriyle bu terörle mücadelenin sadece Türk halkının güvenliği için değil aynı zamanda bütün Avrupa’nın güvenliğiyle ilgili de olduğunun bilinmesini isterim. Bu hususu Sayın Başkan ile paylaştım.

Bu kritik dönemde, içinde bulunduğumuz şartlarda terörle mücadeleyle ilgili yasada bir gevşeme yapmak, burada iyileştirme yapmak asla ve asla bizim terörle mücadele konusunda bir katkı sağlamayacağı gibi bu tehdidin daha büyüyeceği aşikardır. Bu yüzden bu konunun bir kez daha yeni gelişen şartlar altında ele alınmasının ve başka çözüm yolunun bulunmasının elzem olduğunu ifade ettik.”

"FETÖ İLK BAKIŞTA ANLAŞILMASI ZOR BİR ÖRGÜTTÜR"

Görüşmede, Avrupa ile yolcuğunda Türkiye’nin her hangi bir kafa karışıklığının olmadığını, ancak zaman zaman Avrupa’daki yetkililerin açıklamalarıyla Türk kamuoyunda bazı hoşnutsuzlukların meydana geldiğini de ifade ettiğini anlatan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu konularda bundan sonraki süreçte daha doğrudan aracısız görüşüp sorunları daha gerçekçi bir düzlemde ele almanın bundan sonraki yolcuğumuza ciddi katkısı olacağı konusunda fikir birliğine vardık. 15 Temmuz darbe girişimine sebep olan FETÖ, hakikaten ilk bakışta anlaması zor örgüttür. Çünkü örgüt kapalı bir örgüttür, saydam değildir. Dolayısıyla faaliyetlerini ne kadar takip etseniz bile tehlikenin boyutunu anlamanız mümkün olmuyor. Bunu 15 Temmuz gecesi yaşadığımız somut olaylarla ortaya çıktığını Sayın Schulz’a anlattım. Nasıl Genelkurmay Başkanının yıllarca yanında taşıdığı insanlar tarafından etkisiz hale getirildiği ve buna benzer birçok örnekler var. Bu örgüt küresel tehdittir. 160 ülkede faaliyeti vardır.

Bugün Türkiye bu tehdidi görmüştür, açık mücadelesini 15 Temmuz’da vermiş ve kahraman Türk halkı göğsünü siper ederek 241 şehit 2 bin 194 yaralı gazi ile bu darbe girişimini etkisiz hale getirmiş, darbecilere darbeyi yapmayı başarmıştır. Bu yüzden 79 milyon kahraman milletimize bir kez daha şükranlarımızı sunuyoruz.”

GERİLİMLİ ANLAR

Toplantıda iki lider, Türkiye ile AB arasında tartışma konusu olan meseleler hakkında konuşurken gerilimli anlar yaşandı. Başbakan Yıldırım'ın kesin ve net konuşmaları üzerine Schulz yeniden söz alarak son sözleri söylemek istedi; ancak Yıldırım bu konuşmadan hemen sonra yeniden söz alarak bazı düzeltmeler yaptı. İki isim arasındak temel tartışma konuları vize muafiyeti ile basın özgürlüğü oldu. 

AP Başkanı Schulz, Türkiye'nin basın özgürlüğü konusuna çok önem verdiğini söylediği konuşmasına Başbakan Yıldırım, Türkiye'nin terörist kılığındaki gazetecilere müsaade etmeyeceklerini söyledi. 

Schulz, vize muafiyeti konusunda terörle mücadele yasasının gerekli olduğunu anlatmaya çalışırken, Başbakan Yıldırım tekrar söz alarak bu konuda adım atılmasının mümkün olmayacağını söyledi. 

AP Başkanı Schulz'ın tartışmalı her açıklamasından sonra Başbakan Yıldırım, cevap mahiyetinde açıklamalarda bulundu. 

Schulz, darbeden hemen sonraki saatlerde binlerce kişinin gözaltına alınmasına çok şaşırdıklarını, bu nedenle şüpheyle yaklaştıklarını söylediği anda Başbakan Yıldırım devreye girerek, darbecilerle ilgil daha önce kendilerinde zaten bilgilerin mevcut olduğunu, darbeyi yapanların da aynı grup olduklarını anladıkları anda her şeyin çorap söküğü gibi geldiğini söylemek zorunda kaldı. 


 

Yorumlar

melek d Turkiyeye vize konusuna alman halki siddetle karsi.turkiyeyi teror devleti olarak goruyorlar.hatta burada elli yildir yasayan turkleri bile istemiyorlar.turk ve muslumanim diyince yuzleri degisiyor. Baska ulke muslumanlarina saygi duyuyorlar.sorun sadece turklerle. Birde turkiyedeki yonetimle.
melek d Almanyada yasiyorum dolayisiyla alman basinini yakindan takip ediyorum. Tabiki basin yayin organlari darbeyi ilk haber olarak verdiler.problem darbenin gercek olmadigina inanmalari. Alman halkida boyle dusunuyor hatta burada yasayan farkli ulke vatandaslarida bizde olan darbenin oyun oldugunu dusunuyor.ne soylesek inanmiyorlar.korkunc erdogan dusmanligi var.
mücadele Bunlar bizi geri zekalımı zannediyorlar. Kendileri nasıl mücadele ediyor Milletin kıyafetine bile karışıyorlar Bu aptallar sürüsüne asla taviz verilmemeli