Ukrayna'daki hükümet krizi

Ukrayna Başbakanı Yatsenyuk, siyasi krizden çıkılabilmesi için üç seçenek ortaya koydu

Google Haberlere Abone ol
Ukrayna'daki hükümet krizi

Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, ülkenin hükümet krizinden çıkabilmesi için üç seçenek sundu.

Yatsenyuk, şair Taras Şevçenko’nun 202. doğum günü için yapılan tören sonrasında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, ülkenin siyasi krizden çıkması için yapılması gerekenlere değindi.

Krizin son bulması için üç seçenek bulunduğunu kaydeden Yatsenyuk, “Birinci seçenek, benim teklif ettiğim gibi, koalisyonun faaliyetlerinin yeniden başlaması, bakanların yenilenmesi ve reformlara devam edilmesi. Bunun alternatifi yok" ifadelerini kullandı.

İkinci seçeneğin Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ve Poroşenko Bloku’nun sorumluluğu alarak, yeni koalisyonu, kabineyi, programı oluşturması ve bunları Ukrayna halkına sunması olduğunu belirten Yatsenyuk, üçüncüsünü ise "en kabul edilmeyecek erken seçim seçeneği" olarak gösterdi.

Yatsenyuk, bu seçenekler arasında kendisinin birincisini tercih ettiğini vurguladı.

Parlamentoda 16 Şubat’ta hükümet aleyhinde verilen gensorunun reddedilmesinin ardından koalisyonu oluşturan Batkivshçina ve Samopomoç partilerinin de desteğini çekmesiyle Yatsenyuk hükümeti parlamentoda çoğunluğu kaybetmişti.

Devlet Başkanı Poroşenko, şubat sonunda, koalisyon partilerine başbakan adayını, bakanlar kurulu adaylarını ve reform programlarını belirlemeleri çağrısında bulunarak, herhangi bir erken seçime izin vermeyeceğini söylemişti.

Yorumlar