UKIP’in yeni liderinden yeni göçmen söylemi

İngiltere’de göçme karşıtı ve İslam düşmanı UKIP’in yeni lideri, söylem yumuşatarak pragmatizme yöneldi

Google Haberlere Abone ol
UKIP’in yeni liderinden yeni göçmen söylemi

Osman Hulusi Boyraz- Cambridge

İngiltere’de aşırı sağcı Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi (UKIP)’in yeni lideri Henry Bolton, partisinin kafadan göçmen karşıtı söylemini kısmen yumuşatarak meseleye pragmatik yaklaşmak gerektiğini söyledi.

UKIP’in yeni lideri olarak seçildikten sonra yaptığı ilk konuşmasında göçmen konusunda değinen Bolton, ‘’kabul edilemez’’ göçmen oranını azaltmak için daha pratik ve kullanilabilir bir yaklaşıma ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Böylelikle yeni UKIP lideri, birçok çevre tarafından gerçekçi olmaktan uzak olduğu için eleştiri konusu olan partinin göçmen karşıtı söylemini farklı bir kulvara taşımış oldu.

Eski bir asker olan yeni UKIP lideri Torquay’daki konferansta yaptığı konuşmasında, göçmen oranı ‘’kabul edilemez’’dedi. Bolton’un devamında söyledikleri ise daha ağırdı. Bolton ‘’İngiliz kültürü İslam tarafından gömüldü ve çok kültürlülük bahanesiyle üstü örtüldü’’ iddialarını dillendirdi.

Bolton, göçmenlerin kamu hizmetlerini de olumsuz yönde etkilediğini ve ülke bütçesine yük olduğunu savunuyor.

Göçmen sayısını azaltmak için Avusturalya’da kullanılan puanlama sistemine benzer bir sisteme ihtiyaç duyduklarını söyleyen Bolton, böylelikle vasıfsız veya düşük vasıflı hiç bir yabancının bir bahaneyle ülkeye vize almasının önünü kesmiş olacaklarını kaydediyor.

UKIP 2015 yılında yayınladığı manifestoda düşük vasıflı veya vasıfsız göçmenlere geçici engel getirmeyi vasıflı göçmen sayısını da 50 binde tutmayı vaat etmişti.

Diğer taraftan UKIP, Avrupa Birliği’nden ayrılma süreciyle ilgili olarak da iktidardaki Muhafazakar Partiyi ve İşçi Partisi’ni eleştiriyor. UKIP, bu iki partinin ve liderlerinin AB’den ayrılma sürecini ağırdan aldıklarını ve Brexit’i ‘’lafta bıraktıklarını’’ söylüyor. Bolton bu yüzden Muhafazakar Parti’nin iktidar olmayı hak etmediğini ve referandumla alınan Brexit kararını uygulamada onlara güvenilemeyeceğini öne sürdü.

Yorumlar