Türkiye'nin beklediği çağrı AB'den geldi

Avrupa Birliği, Türkiye'nin uzun süredir Suriye'nin kuzeyi için talep ettiği güvenli bölge uygulaması için çağrı geldi

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'nin beklediği çağrı AB'den geldi

Avrupa Birliği(AB), Brüksel zirvesinin sonunda Suriye’de güvenli bölge çağrısı yaptı.

Suriye’de tarafları kuzeyde yer alan sivillere yönelik bombardımanları durdurmaya çağıran AB, güvenli bölgeler oluşturulmasını istedi.

28 AB ülkesi, özellikle Halep ve Türkiye sınırı arasında kalan bölgede bombardımanların sona erdirilmesi ve sivil halka yardımların genişletilmesi çağrısında bulundu.

Zirve sonunda dün gece açıklamalarda bulunan Almanya Başbakanı Angela Merkel, ”Suriye’de sivillerin kendilerini güvende hissedecekleri bölgelerin oluşturulması konusunda görüş birliğine vardık” dedi.

Bunun örneğin Türkiye sınırına yakın Azez bölgesinde olabileceğini kaydeden Merkel, ”Onbinlerce insan korkuyorsa, bombalanmaktan endişe duyuyorsa, özellikle buraların bombalanmaması konusunda anlaşılabilmesi mümkün olmalı. Bu durum sembolik değeri olan Halep için de geçerli” diye konuştu.

Merkel, Esad rejimi ve ona destek veren tarafları Halep bölgesinde de görüşmeler yoluyla çözüm bulmaya çağırdıklarını söyledi.

BORBARDIMANIN DURDURULMASI TALEBİ DE VAR

Alman basınına yansıyan haberlerde, zirve sonunda AB ülkelerinin üzerinde anlaştığı metinde, Esad ve destekçilerinin ılımlı muhaliflere yönelik bombardımanları durdurması talebinin de yer aldığına dikkat çekildi. Merkel’in hafta başında gündeme getirdiği uçuşa yasak bölge fikrinin ise AB zirvesinde görüşülmediği öğrenildi.

Yorumlar