Türkiye omuz verdi, İngiltere’nin en büyük camilerinden biri yükseliyor

Cambridge’e İngiltere’nin en büyük camilerinden biri inşa ediliyor, camiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın teşvikiyle Türkiye de önemli bir katkı sağlıyor

Google Haberlere Abone ol
Türkiye omuz verdi, İngiltere’nin en büyük camilerinden biri yükseliyor

Osman Hulusi Boyraz - Sonhaberler | Cambridge

İngiltere üç milyon civarında Müslüman’ın üzerinde yaşadığı bir ada ülkesi. Namazsız İslam olmadığı gibi, camisiz mescidsiz kılınan namazlar da hep bir yetim kalmıştır. Müslümanlar gittikleri topraklarda önce mescid ve hamam inşa ederler ardından gerisi için gayret gösterirlermiş. İslam hem ibadet hem de temizlik dini.

İngiltere’de bulunan Müslümanlar ibadet ihtiyaçlarının saikiyle mescidler ve camiler açmaya başlamışlar. İngiltere’de şu an irili ufaklı 1834 cami ve mescid bulunuyor. Bunlardan en büyüğü 8 bin insan kapasiteli Suffa-tül İslam  Camii’dir.

Cambridge, İngiltere’nin en önemli şehirlerinden biridir. Dünyaca ünlü olan Cambridge Üniversitesi, üniversitenin şehre yayılmış kolejlerinde dünyanın dört bir tarafından gelip eğitim alan binlerce öğrencisi, huzurlu ortamı ve kibar insanlarıyla kendine has güzel bir şehir. 123 bin nüfusu olan şehirde 20 bin civarında üniversite öğrencisi yaşıyor. Tam anlamıyla bir öğrenci şehri. Cambridge’de azımsanamayacak sayıda bir Müslüman nüfus da yer alıyor. Sayıları 7 bini aşan Müslümanlar, şehrin birçok yerine yayılmış olan irili ufaklı mescidlerde Cuma namazlarında bir araya gelip kaynaşma şansı buluyorlar.

Cambridge gibi dünyanın gözü önünde bulunan parlak bir şehre, güzel ve büyük bir caminin yakışacağı hepimizin içine doğmuştur elbette, bu ihtiyacı bizden önce görüp harekete geçenler hatta işin büyük kısmını da halledenler var. Geçtiğimiz günlerde bir tanışma toplantısı yapıldı, Cambridge’de yaşayan Müslüman gruplardan bazı kişiler davet edilmişlerdi. Davet edildikleri yerse oldukça önemli, Cambridge Camii inşaat alanı. Evet, Cambridge’de büyük bir cami inşa ediliyor, şehirde cami ve mescid olarak kullanılan diğer yerlerin aksine burası sadece cami olması için yapılan tek yapı.

2500 kişi kapasiteli olması planlanan caminin temeli geçtiğimiz aylarda atıldı. Temele dökülen ilk harca bereket olsun diye beş litre zemzem suyu karıştırıldığını öğreniyoruz çalışma ekibinden. 

Birçok kültürün mimari yapısından esintiler taşıyan proje, çevreci oluşuyla ön plana çıkarken, cami kompleksinde yer alacak kütüphane, toplantı ve konferans salonları, kafeteryalar gibi yerler Müslümanların veya başka dinden olan insanların rahatlıkla vakit geçirecekleri kullanım alanları olarak dikkat çekiyor.

PROJE EMİN ELLERDE, SADECE DESTEK GEREK

Cambridge Camii projesinin başında Mimar David Marks, Proje Yöneticisi Dan Thomas ve Geometri  alanında uzman Profesör Keith Critchlow yer alıyor.

Profesör Critchlow, İslam’da geometrinin, rakamların ve ölçülerin neler ifade ettiğine yönelik derinlemesine çalışmalar yapmış ve bu alanda üç ayrı kitap yazmış bir isim. Critchlow, Cambridge Camii’nde geometriye batı yaklaşımıyla İslami yaklaşımın bir bileşkesini kullandığını ifade ediyor.

Kendi alanlarında uzman bu isimleri bir araya getiren bir diğer isim daha var. O da Şeyh Abdulhakim Murad ya da diğer ismiyle Profesör Timothy John Winter.

Prof Winter, sonradan ihtida eden İngiliz asıllı bir bilim adamı. Cambridge Üniversitesi İslam Araştırmaları kürsüsünün başında bulunan Şeyh Abdulhakim, İslami ilimler üzerine önemli çalışmalara imza atmış ve onlarca kitap kaleme almış bir isim. Yaşadığı şehir olan Cambridge’e yapabileceği en güzel hizmetlerden biri için yola koyulan Şeyh Abdulhakim ekibiyle birlikte, binlerce insana ulaşmış, alanında uzman olan bir ekip kurmuş. Ekipte bulunan herkes Cambridge Camii için kolları sıvamış ve gayretli şekilde çalışmaya devam ediyor.

MÜSLÜMAN SANATÇILARDAN DESTEK

Cambridge’in en merkezi yerlerinden birine inşa edilen camii oldukça büyük bir masraf gerektiriyor. Cami inşaatının giderlerini karşılamak için kurulan Cambridge Mosque Trust (Cambridge Camii Vakfı) dünyanın birçok yerindeki Müslümanlardan hala bağışlarını bekliyor. İngiltere ve Cambridge için tarihi nitelik taşıyan bu caminin temelinde bir harç, duvarında bir taş, avizesinde bir ışık da siz olmak isterseniz henüz inşaat bitmeden vakfa bağışınızı yapabilirsiniz.

İçerisinde dünyaca ünlü hattatlarımız Efdaluddin Kılıç ve Hasan Çelebi’nin de bulunduğu İslam sanatıyla iştigal eden dünyanın dört bir yanından birçok Müslüman sanatçı, kıymetli eserlerini cami için bağışlamış ve bu eserlerin satışından elde edilen 25 bin sterlinlik meblağ kuruşu kuruşuna vakfın hesabına aktarılmış.

Müslüman ses sanatçısı Sami Yusuf da Cambridge Camii’ne destek için bir albüm çalışması gerçekleştirmiş. Bununla birlikte dünyaca ünlü Müslümanlardan olan Yusuf İslam, Cambridge Camii projesi için kolları sıvayıp durmadan koşturan isimler arasında önde geliyor. Geçtiğimiz yıl Türkiye’yi ziyaret eden Yusuf İslam, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la yaptığı görüşmede cami projesi için destek talebinde bulunmuştu.

ERDOĞAN DEVREYE GİRDİ, TÜRKİYE’DEN BÜYÜK DESTEK GELDİ

Belediyeden cami inşaatı için 2012 yılında imar izni alan vakıf, geçtiğimiz yıla kadar çok fazla ilerleme kaydedememişti. Bunun sebebi ise başta, 15 milyon sterlin olarak hesaplanan ancak sonrasında bu rakamın da üzerine çıktığı görülen inşaat maliyeti.

Yusuf İslam’ın Türkiye ziyaretinin ardından devreye giren Cumhurbaşkanı Erdoğan,  Cambridge Camii’ne destek olacağını belirtiyor. Daha sonra ABD’de geçtiğimiz yıl açılışını Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı Amerika Diyanet Merkezi davet edilen Cambridge Camii Vakfı yöneticileri, Washington’da yapılan komplekse duydukları hayranlığı gizleyemiyorlar.

Erdoğan’ın Cambridge Camii’ne destek sözüyle birlikte, Türkiye’de önemli projelere imza atmış olan köklü alt ve üst yapı firması Yapı Merkezi, yaptığı büyük miktardaki bağışla, cami projesinin hızlanmasına ön ayak olmuş. Yapı Merkezi’nin ne kadar bir bağış yaptığına yönelik bir bilgiye ulaşamasak da, vakıf yöneticileri bu bağışla birlikte Yapı Merkezi’nin en büyük bağışçılarından biri olduğunu dile getiriyor.

Cami inşaatına yaptığımız ziyaret sırasında otopark kısmının temelinin atıldığını gördük. En çok zaman alan kısmın burası olduğunu dile getiren vakıf yöneticileri, bu kısmın bu ay içerisinde bitirilmesini ve cami inşaatının da önümüzdeki son baharda tamamlanmasını planlıyorlar. Hala desteğe ihtiyaçları olan Cambridge Camii Vakfı, dünya üzerindeki tüm Müslümanların yapacağı bağışları bekliyorlar. Buraya yapılacak her yardım, dünyanın en önemli eğitim şehirlerinden birine atılacak güzel bir imzanın bir noktası olacaktır şüphesiz. 

Yorumlar