Türkiye ile AB arasında 'terör' mutabakatı

Türkiye ile AB heyetleri arasında bugün yapılan görüşmelerde, 'terörün finansmanıyla mücadele' konusunda mutabakata varıldı

Google Haberlere Abone ol
Türkiye ile AB arasında 'terör' mutabakatı
Türkiye ve AB arasında "terörle mücadele" konusunda Brüksel'de özel bir zirve düzenlendi.

Zirvede Türkiye'yi Dışişleri Bakanlığı Araştırma ve Güvenlik İşleri Genel Müdürü Büyükelçi Tunç Üğdül başkanlığında MİT Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi İsmail Hakkı Musa ile Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi yetkilileri temsil etti. AB tarafında da AB Konseyi Terörle Mücadele Koordinatörü Gilles de Kerchove başkanlığındaki heyet bulundu.

Zirve sonunda AB Komisyonu'ndan yapılan yazılı açıklamada, "terörizmin" AB ülkeleri ve vatandaşlarına doğrudan tehdit oluşturduğu belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:
"Avrupa Birliği ve Türkiye ortak ve stratejik müttefikler olarak, güvenliklerine ve barışa dönük bu tür tehditlere karşı beraber çalışmanın önemini tanıyor. Her iki taraf da güçlü bir şekilde AB ve Türkiye'deki son terör saldırılarını kınıyor ve uluslararası kanunlar, insan hakları ile uluslararası sığınmacı kanunu çerçevesinde terörün her türlüsüne ortak mücadele kararlılığını yineliyor."
AB ve Türkiye'nin IŞİD ile mücadele etmek ve yabancı savaşçı akışını durdurmak için acilen çabaları hızlandırma kararı aldığı vurgulanan açıklamada, "AB, Türkiye'nin PKK kaynaklı büyük bir tehlikeyle karşı karşıya olduğunu tanıyor. AB ve Türkiye, aynı zamanda AB tarafından terörist örgüt olarak edilen PKK kaynaklı terör tehditlerine karşı yakın bir şekilde çalışma isteğini yineliyor" ifadesine yer verildi.

Açıklamada ayrıca, her iki tarafın da "terörün finansmanını önleme", "terör bağlantılarının sınır dışı edilmesi" konuları dahil olmak üzere adli iş birliği ve istihbarat paylaşımında uyumun artırılması yollarının araştırılmasında mutabık kaldığı vurgulandı.

Türkiye üzerinden Suriye ve Irak'a savaşmaya giden yabancı savaşçıların birçoğunun vatandaşı olduğu AB üyeleri İrlanda, İngiltere, Fransa, İtalya, Belçika, Hollanda, Danimarka, İsveç ile Almanya'nın Türkiye'den beklentileri değerlendirildi.

Türkiye'nin de zirvede AB'nin başta PKK olmak üzere PYD, YPG, DHKP-C ile "Paralel Devlet Yapılanması"na karşı mücadelede daha fazla iş birliği ve aktif mücadele beklentisi iletildi.

Türkiye, AB'ye üye ülkelerde söz konusu örgütlerin mali yapı ve kaynaklarıyla daha etkin mücadele edilmesi, kırmızı bültenle aranan kişilerin Türkiye'ye iadesinin hızlandırılması, bu örgütlerin Avrupa'daki faaliyetlerine son verilmesini talep etti.

Yorumlar