Türkiye-AB zirvesinin sonuncusu bugün

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, "Hem AB hem de Türkiye açısından elbette ki olumlu sonuçlar olacağına garanti veremem. Çıkacak sonuç, müzakereler, tartışmalar ve 28 ülkenin metin üzerinde varacağı anlaşmaya bağlı" dedi

Google Haberlere Abone ol
Türkiye-AB zirvesinin sonuncusu bugün

Avrupa'ya yönelik mülteci akınının durdurulması konusunda Türkiye ile yapılan müzakerelerin sonuncusu bugün yapılacak. Brüksel'de bugün yapılacak zirve için Başbakan Ahmet Davutoğlu dün akşam Belçika'ya hareket etti. Zirvenin bugünkü bölümünde AB, bir önceki zirvede Türkiye tarafından yapılan teklifler görüşülecek. Zirve öncesinde AP Başkanı Martin Schulz'dan yapılan açıklamada anlaşma sağlanacağını söyledi. Avrupa Konseyi de Türkiye'nin yaptığı teklifin olumlu bulunduğunu söylemişti. 

LİDERLER UZLAŞTI İDDİASI

AB liderlerinin, Türkiye'nin sunduğu teklifle ilgili ortak bir anlayışa vardıkları, bunun sabah saatlerinde Türkiye'ye sunulacağı belirtildi.

AB devlet ve hükümet başkanlarının Türkiye'nin 7 Mart'ta sunduğu sığınmacı krizine köklü çözüm getirecek ve AB-Türkiye arasında işbirliğini güçlendirecek teklifini değerlendirip, bir anlaşmaya varmaya çalıştıkları AB Liderler Zirvesi'nin ilk günü sona erdi.

Lüksemburg Başbakanı Xavier Bettel, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, AB'nin teklife dair pozisyonu konusunda bir uzlaşıya varıldığını ve bunun sabah saatlerinde Başbakan Ahmet Davutoğlu'na sunulacağını belirtti.

İLK BULUŞMA BU SABAH

AB kaynaklarından edinilen bilgiye göre, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, AB Dönem Başkanı Hollanda'nın Başbakanı Mark Rutte, sabah saatlerinde Davutoğlu ile buluşarak, AB'nin tavrını ortaya koyacak. Eğer AB'nin teklifi, Davutoğlu tarafından kabul edilirse ortak bir açıklamayla anlaşma duyurulacak. Aksi halde Türkiye'nin itiraz ettiği noktaları görüşmek üzere AB liderleri öğle saatlerinde yeniden bir araya gelecek.

RUMLAR'IN TEHDİDİ SÜRÜYOR

Zirve öncesi sızan taslak anlaşmada, Türkiye'ye istediğinden daha azı öneriliyordu. Taslakta bazı değişiklikler yapıldığı ancak Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin yeni fasıllar açılmasına getirdiği veto konusundaki pozisyonunu değiştirmediği belirtildi.

Ankara, üyelik sürecinin hızlandırılması için yeni fasılların açılmasında ısrar ediyor. Türkiye özellikle enerji (15. fasıl), yargı ve temel haklar (23. fasıl), adalet, özgürlük ve güvenlik (24. fasıl), eğitim ve kültür (26. fasıl) ve dış, güvenlik ve savunma politikaları (31. fasıl) olmak üzere 5 faslın daha açılmasını istiyor.

Buna karşın, Rum kesimi bu fasıllar üzerindeki vetosunu ancak Türkiye'nin liman ve havaalanlarını kendilerine açması halinde kaldırabileceklerini ifade ediyor.

Türkiye'nin "Türk vatandaşları için vizelerin en geç haziran ayı sonunda kadar kaldırılması yönündeki talebine" dair olarak da Ankara'nın öncelikle 72 şartı yerine getirmesi gerektiği dile getiriliyor.

Suriyeli sığınmacılar için harcanacak ek 3 milyar avronun ise ancak ilk fon bittiği zaman tahsis edileceği belirtiliyor.

 

HOLLANDE'DEN TEMKİNLİ AÇIKLAMALAR

Türkiye'nin teklifini temkinli yaklaşan liderlerden Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında yapılacak müzakerelere ilişkin, "Hem AB hem de Türkiye açısından elbette ki olumlu sonuçlar olacağına garanti veremem. Çıkacak sonuç, müzakereler, tartışmalar ve 28 ülkenin metin üzerinde varacağı anlaşmaya bağlı" dedi.

Hollande, Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi'nin ilk gününün sonunda basın mensuplarına değerlendirmelerde bulundu.

Zirvede birçok konunun yanı sıra sığınmacı krizine ilişkin kapsamlı bir planı ele aldıklarını ifade eden Hollande, metnin bugün Türkiye ile tartışılacağını ve bu kapsamda Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun zirveye katılacağını söyledi.

TASLAK KONSEYİN ONAYINA SUNULACAK

Taslağın muhtemelen öğlen konseyin onayına sunulacağını vurgulayan Fransa Cumhurbaşkanı, bu planın kapsamlı olması gerektiği konusunda ısrar ettiğini dile getirdi.

Hollande, sığınmacıların Yunanistan’dan Türkiye’ye yeniden yerleştirilmesi ve yerinin değiştirilmesi konusunda bir yöntem belirlenmesi gerektiğine işaret etti.

Schengen'in dış sınırlar da dahil olmak üzere yeniden tam anlamıyla uygulanacağına dikkati çeken Hollande, bu konuda sorumluluklarına bağlı kalacaklarını kaydetti.

Hollande, sabah, Türkiye ile AB arasında anlaşmayı sağlamak için Başbakan Davutoğlu ile bir araya geleceklerini belirtti. Türkiye’nin çok sayıda sığınmacı akınına maruz kalmamak için insan kaçakçılığıyla mücadele ettiğini hatırlatan Hollande, bunun denizde daha fazla eyleme geçmeleri gerektiği anlamına geldiğinin ve kısmen NATO’nun elinde olduğunun altını çizdi.

VİZE SERBESTİSİ İÇİN 72 KRİTER

Avrupa’nın Türkiye’ye vize serbestisi sağlaması için Türkiye’nin 72 kriteri karşılaması gerektiğini anlatan Hollande, “Türkiye yükümlülüklerin yerine getirmesi halinde söz verilen 3 milyar avroyu alacak ve ayrıca Türkiye’nin sunduğu plana bağlı olarak ilave fon da sağlanabilir” diye konuştu.

Bir basın mensubunun Türkiye ile AB arasındaki anlaşmanın sonuçlanıp sonuçlanmayacağına yönelik beklentisi sorulan Hollande, anlaşmanın taraflar arasında müzakere edilebilmesi için öncelikle 28 ülkenin üzerinde anlaşma sağlaması gerektiğini bildirdi.

Hollande, şöyle devam etti: “Hem AB hem de Türkiye açısından elbette ki olumlu sonuçlar olacağına garanti veremem. Çıkacak sonuç, müzakereler, tartışmalar ve 28 ülkenin metin üzerinde varacağı anlaşmaya bağlı. Fakat yine de bu, hikayenin sonu olmayacak. Açık olmak gerekirse, herhangi bir anlaşma olsa da ve bu anlaşma uygulansa da bu sorunun kaynağı çözülmedikçe her zaman sığınmacılar olacak."

TÜRKİYE'NİN TEKLİFİ

Türkiye, 7 Mart'taki teklifinde vizelerin en geç haziran ayı sonuna kadar kaldırılmasını, üyelik müzakerelerinde yeni fasılların açılmasını, yük paylaşımı altında Suriyeli sığınmacılar için harcanacak mevcut 3 milyar avroluk fona ilaveten 3 milyar avro daha sağlanmasını, Türkiye'ye gönderilecek her bir Suriyeli sığınmacı için Türkiye'den bir Suriyeli sığınmacının alınmasını istemişti.

Kaçakçılığı engellemek ve denizlerde ölümlerin önüne geçmek isteyen Ankara, bu maddelerin karşılığında, Yunan adalarındaki sığınmacıları geri almayı önermişti.

Yorumlar