Sultan Abdülaziz Resim Sergisi Viyana'da açıldı

Osmanlı Padişahı Abdülaziz Han'ın resimlerinin yer aldığı "Eskizlerden Tablolara Sultan Abdülaziz Resim Sergisi" Avusturya'nın başkentinde sanatseverlerle buluştu.

Google Haberlere Abone ol
Sultan Abdülaziz Resim Sergisi Viyana'da açıldı

Sergi, Uluslararası Kültür ve Sanat Derneği'nin (UKSD), Başbakanlık Tanıtma Fonu ve Yunus Emre Enstitüsü işbirliğiyle Avusturya'nın başkenti Viyana'da açıldı. Yunus Emre Türk Kültür Merkezi'nde gerçekleşen serginin açılışında konuşan Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi Hasan Göğüş, 32. Osmanlı Padişahı Sultan Abdülaziz'in eskizlerinin yer aldığı "Eskizlerden Yağlıboyalara Sultan Abdülaziz Sergisi"nin Viyana'da sergilenmesinin önemine değindi.

Açılışa katılan Polonya Viyana Büyükelçisi Artur Lorkowski de, sergide Polonyalı ressam Chlebowski'nin çizdiği Sultan Abdülaziz'in portresinin yer aldığını hatırlatarak, "ortalama bir Viyanalı'ya Türkiye ve Polonya'yı sorsanız, aklına gelen ilk cevap 'Viyana Kuşatması' oluyor. Polonya ve Türkiye olarak geçen sene diplomatik münasebetlerimizin 600. yılını kutladık. Bu sergiyle Türkiye ile sadece diplomatik bağlarımızın olmadığını, aynı zamanda sanatçılarımızın da bir arada çalıştığını görmüş oluyoruz. Sergiyi düzenleyen herkese çok teşekkür ediyorum" dedi.

UKSD Derneği Başkanı Mustafa Hilmi Baş da "sergimizin Viyanalı kültür ve sanat insanlarının belleğinde olumlu izler bırakmasını ümit ediyoruz" dedi.

Viyana Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Müdürü Mevlüt Bulut, UKSD ve Başbakanlık Tanıtma Fonu desteği ile çalışmalar yapmaktan mutluluk duyduklarını aktararak, "bugün bu serginin açılışını merkezimizde yapmaktan gurur duyuyoruz. 32. Osmanlı padişahı Abdülaziz'in öncesinde Fransa, sonrasında Londra, sonra da Viyana'ya gelmesi hasebiyle bizim için çok anlamlı bir sergi" diye konuştu.

Sergi küratörü Mehmet Lutfi Şen de, Sultan Abdülaziz'in büyük bir ressam olduğu düşüncesini paylaşarak "Abdülaziz Han, Batılı anlamda Türk resminin tarihini değiştiriyor. Şeker Ahmet Paşa'dan 60-70 yıl önce, benzerleri dünyanın büyük ressamlarında görülebilecek çalışmalar yaptığı görülüyor. Sergideki eskizler; Leonardo da Vinci, Michelangelo ile karşılaştırabilecekleri seviyede eserlerdir" dedi. Sergi, 30 Mart'a kadar gezilebilecek.

Yorumlar