Sığınmacılara laiklik dersi

Avusturya, çoğunlu Ortadoğu ve Asya ülkelerinden gelen Müslüman sığınmacılara 'değerler eğitimi' adı altında 'laiklik' dersi verecek

Google Haberlere Abone ol
Sığınmacılara laiklik dersi

Son Haberler Logo

Asya ve Ortadoğu'daki iç karışıklıklardan kaçarak Avrupa'ya sığınmaya çalışan mültecilere, 'laiklik' dersleri verilecek. Avusturya'da sığınmacıların topluma adaptasyonu gerekçesiyle verilen dersler arasında laiklik, düşünce özgürlü, kadın-erkek eşitliği isimli dersler verilecek. 

Avusturya Dışişleri ve Entegrasyon Bakanı Sebastian Kurz, sığınmacılara Avusturya'nın temel değerlerini öğreteceklerini belirterek, "Değişik kültür çevrelerinden gelen insanların Avusturya'nın temel değerlerini ve sosyal normlarını tanıması gerekir" dedi.

Kurz, Viyana Entegrasyon Fonu binasında düzenlediği basın toplantısında, mülteciler için verilen eğitim kurslarının başladığını ve bu kapsamda Entegrasyon Bakanlığı, Entegrasyon Fonu ve İş ve İşçi Bulma Kurumunun iş birliği yapacağını söyledi.

Geçen yıl yaklaşık 90 bin sığınmacı geldiğini ve 2016 yılı için 37 bin 500 sığınmacı kabul edeceklerini belirten Kurz, mültecilerin topluma uyum sağlamasını istediklerini ifade etti.

Mültecilerin dil öğreneceğini ve iş hayatına atılacağını kaydeden Kurz, bunlarla birlikte Avusturya'nın temel değerlerinin de öğrenilmesi gerektiğini vurguladı. Kurz, "Dil öğrenmenin ve iş piyasasına girmenin yanı sıra, Avusturya'nın temel değerlerini öğrenmelerini sağlamak gerekli. Değişik kültür çevrelerinden gelen insanların Avusturya'nın temel değerlerini ve sosyal normlarını tanıması gerekir" diye konuştu.

Mültecilerin için kurslar ücretsiz olacak, 15 kişilik sınıflarda kadın-erkek karışık olarak gerçekleştirilecek, ayrıca Arapça ve Farsça bilen eğitmenler görevlendirilecek.

Değer ve oryantasyon kurslarında kadın-erkek eşitliği, düşünce özgürlüğü, laiklik, iş hayatı ve tarih dersleri verilecek.

Bakan Kurz, Kasım 2015'te, iltica talepleri kabul edilen mültecilere, hukuk devleti, demokrasi, eşitlik ve özgürlük konularını içeren zorunlu değerler eğitimi verilmesini öngören 50 maddelik entegrasyon paketini kamuoyuna açıklamıştı.

Yorumlar