Schengen vizesi nasıl alınır?

Schengen anlşaması birçok Avrupa ülkesini kapsayan polis ve gümrük kontrollerini ortadan kaldırmayı amaçlayan bir anlaşmadır. Başvuruda istenen belgelere dikkat etmek gerekir.

Google Haberlere Abone ol
Schengen vizesi nasıl alınır?

Schengen vizesi başvuruları  yapılırken dikkat edilmesi gereken öenmli konular bulunmaktadır. Schengen vize başvurusu yaparken, konsolosluktan istenilen belgeler oldukça önemlidir. İşte Schengen vizesi almak için gerekli olan belgeler ve tüm detaylar;

Schengen Kapsamında Olan Ülkeler Hangileridir?

Almanya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Hırvatistan, İspanya, Fransa, İtalya, Letonya, Liechtenstein, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Hollanda, Avusturya, Polonya, Portekiz, Slovenya, Slovakya, Finlandiya, İsveç, Norveç, İsviçre, İzlanda ve Yunanistan Schengen ülkeleri arasındadır.

İngiltere, Kıbrıs, İrlanda, Bulgaristan ve Romanya AB'ye üyedir ancak Schengen anlaşmalarını imzalamamışlardır. Türkiye'deki vatandaşlar da herhangi bir Schengen ülkesi tarafından verilen vizeler ile Schengen'den yararlanabilir.

Vize başvurusunda istenilen belgeler konsolosluk için çok önemlidir. Konsolosluğun size güvenmesi ve inanması gerekir Schengen vizesi için. Seyahatin amacını ve gidilecek hedef ülkeyi destekleyen belgeler hazırlanmalıdır. İstenilen evraklar mutlaka eksiksiz ve doğru sunulmalıdır. Konsolosluk, sunulan belgelerin dışında sıra başka evraklar da isteyebilir. İşte Schengen vizesi almak için gerekli belgeler: Pasaport, Vize Talep Formu, Biyometrik Fotoğraf, Seyahat Sağlık Sigortası, Uçak Bileti, Konaklama Rezervasyonu, Eğer Turla Gidilecekse İlgili Evraklar, Gelir Belgesi, Davetiye, Dilekçe.

Schengen Anlaşması Nedir?

Schengen Antlaşması, Avrupa Ekonomik Topluluğu üyesi beş ülke arasında, sınır kapılarındaki polis ve gümrük kontrollerini bütünüyle ortadan kaldırmayı amaçlayan antlaşmadır.

Schengen I anlaşması 14 Haziran 1985 tarihinde beş Avrupa ülkesi arasında imzalanmıştır. Bu ülkeler Fransa, Batı Almanya'yla Belçika, Hollanda ve Lüksemburg'tan oluşan üç Benelüks (Benelux) ülkesidir.

19 Haziran 1990'da imzalanan Schengen Anlaşmasını Uygulama Konvensiyonu ise anlaşmayı uygulamaya koymuştur. Bu anlaşmaların imzalanması Lüksemburg, Fransa ve Almanya'nın sınırlarının kesiştiği yer olan Lüksemburg'un Schengen adlı kasabasında yapılmıştır.

İkinci anlaşma ise Moselle Nehrinin ortasında Prenses Marie-Astrid isimli teknede imzalanmıştır. Ancak anlaşmanın yürürlüğe girmesi 26 Mart 1995 tarihine kadar uzamış ve bu zaman dilimi içinde Portekiz ve İspanya da anlaşmaya ortak olmuşlardır.

Monako, Norveç ve İzlanda, Avrupa Birliği'ne üye olmamakla birlikte, bu anlaşmaya dahil olmuştur. Aynı şekilde, İsviçre de Aralık 2008'de Schengen Antlaşması kapsamına alınmıştır.

Lichtenstein'ın katılımı ise ileri bir tarihe ertelenmiştir. Liechtenstein, Avrupa Birliği ile Schengen ortaklık anlaşmasını 28 Şubat 2008 tarihinde imzalamıştır ve 1 Kasım 2009 tarihinde Schengen Alanına katılması planlananmıştır. Ancak onay için başlangıçta Liechtenstein'ın vergi kaçırma ile mücadelesinin yeterli olmadığı öngören İsveç ve Almanya'nın isteği üzerine bu plan ertelenmiştir. 7 Mart 2011 tarihinde AB Bakanlar Kurulunun protokolün onaylanmasına izin vermesinden sonra Liechtenstein'ın 2011 yılı sonu itibariyle Schengen bölgesine katılmasına karar verilmiştir. Liechtenstein 19 Aralık 2011 tarihinde Schengen Bölgesine resmen katılmıştır.

1997 yılına kadar Avrupa Birliği hukukundan ayrı ayrı olmasına rağmen bu tarihte yapılan Amsterdam Antlaşması ile topluluk hukukuna dahil olmuştur.

Schengen anlaşması ile oluşturulan Schengen bölgesi, şu anda 26 Avrupa ülkesi için de geçerli olup yaklaşık olarak 4.312.099 kilometrekarelik alanı kaplamaktadır

Yorumlar