Rum Kesimi AB pasaportlarını Rus milyarderlere satıyor

Avrupa Birliği'ne üye olan Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin Rus milyarderlere AB pasaportları satarak milyar dolarlık vurgun yaptığı belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol
Rum Kesimi AB pasaportlarını Rus milyarderlere satıyor

AB ülkeleri arasında iş adamlarını yatırıma teşvik etmek için uygulamaya konulan ‘Altın vize’ programı Kıbrıs Rum Kesimi tarafından gelir kapısına dönüştürüldü. İngiliz Guardian gazetesi Rumların, 2013’ten beri iş adamlarına yatırım karşılığı verdikleri vatandaşlıklardan tam 4 milyar euro (17 milyar TL) kazandığını öne sürdü. Gazetenin elde ettiği belgelere göre bu vatandaşlıkların çoğu siyasi nüfuza sahip olan milyarder Rus oligarklar ve Ukraynalı elitlere verildi. Sadece geçen yıl 400 kişinin Rum pasaportu alarak AB vatandaşlığına geçtiği kaydedildi. 

Rum vatandaşı olabilmek için 2 milyon dolar değerinde gayrimenkul almak veya 2.5 milyon euroluk yatırım yapmak gerekiyor. Dil şartı istenmiyor. Sadece 7 yıl boyunca her yıl en az 1 defa bu ülkeye giriş çıkış yapmak gerekiyor. ‘Altın vize’ programı Portekiz, Yunanistan, İspanya ve Bulgaristan gibi ülkelerde de uygulanıyor. Ancak kriminal geçmişi olanların da bu programdan faydalanması tepkilere neden oluyor. Suriye Devlet başkanı Beşar Esad’ın kuzeni Rami Makhlouf, ABD ve AB’nin yaptırım listesinde olmasına rağmen 2011 yılında Rum vatandaşlığına geçmişti. 

Rus milyarder kendini savundu

Rus milyarder sanat koleksiyoncusu Dmitry Rybolovlev de 2012 yılında Rum pasaportu almıştı. Robolovlev’in sözcüsü 4.7 milyar dolar servete sahip olan Rus koleksiyonerin Bank of Cyprus’un yatırımcılarından birisi olduğuna dikkat çekmiş, “Onun Rum vatandaşlığına geçmesi gayet doğal bir durum” ifadesini kullanmıştı. Ancak Robolovlev, Trump’ın Rus bağlantısı olmakla suçlanıyor. Trump 2005 yılında Florida’da aldığı bir malikâneyi yeniledikten sonra Robolovlev’e 95 milyona sattığı ortaya çıkmıştı. Rus milyarder bu satış sırasında Trump ile asla buluşmadığını savunuyor.

Yorumlar