Putin'le Suriye'yi görüştüler

Cameron, Hollande, Merkel ve Renzi, Putin'le telekonferans görüşmesi yaptı. Görüşmede, Putin'e, Suriye'de ortak hareket etme çağrısının yinelenidiği belirtildi

Google Haberlere Abone ol
Putin'le Suriye'yi görüştüler

Avrupalı liderler, gelecek hafta yapılması planlanan Suriye barış görüşmeleri öncesi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e, Suriye'deki çatışmaların sonlandırılması anlaşmasına bağlı kalması ve bunun kalıcı barışa dönüştürülmesi için uluslararası toplumla birlikte hareket etmesi çağrısında bulundu.

İngiltere Başbakanı David Cameron, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İtalya Başbakanı Matteo Renzi bugün Putin'le Suriye'deki krizle ilgili 50 dakika süren bir telekonferans görüşmesi yaptı.

İngiltere Başbakanlığından görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, "Bu görüşme Avrupalı liderlerin inisiyatifiyle yapıldı çünkü son günlerde ateşkesin de ortaya koyduğu fırsattan faydalanmak, daha sağlam bir barış sürecinin ve müzakerelerin yolunu açmak istedik. Kırılgan olan ateşkes fırsat teşkil ediyor. Ateşkesin korunması için Putin'e, rejim ve destekçilerinin uluslararası toplumla birlikte hareket etmesi çağrısı yapıldı" ifadesi kullanıldı.

Suriye'de çatışmaların sonlandırılması anlaşmasının düzgün biçimde uygulanmasından duyulan memnuniyetin Putin'e aktarıldığı belirtilen açıklamada, "Bu olumlu dinamikten faydalanılarak gelecek hafta başlaması umulan görüşmelerde ivme kazanılması gerekiyor. Böylece, ateşkesten daha kalıcı bir barışa ve Esedsiz bir siyasi geçişe gidilebilir" ifadeleri yer aldı.

Telekonferans görüşmesinde Putin'in "ateşkesin korunması amacına katıldığını" aktarılırken, görüşmede ayrıca, abluka altındaki şehirlere insani yardım sağlanmasının öneminin vurgulandığını bildirdi.

İngiltere Başbakanı Cameron'ın, telekonferansa katılan tüm ülkelerin DAEŞ'le mücadele "ortak çıkarında" birleştiğini söylediği görüşmede, Cameron'ın Putin'e ayrıca, "Suriye'de barış sürecini destekliyoruz ve tüm Suriyelilerin destek verdiği istikrarlı ve kapsayıcı bir hükümetin oluşmasını hepimiz istiyoruz" dediği aktarıldı.

Cenevre'deki Suriye barış görüşmelerinin 9 Mart'ta yeniden başlaması bekleniyor.

 

Yorumlar