Nükleer facia olursa Belçika hapı yutacak!

Belçika hükümeti, ülkede meydana gelebilecek olası bir nükleer felakete karşı halka iyot hapı dağıtacak

Google Haberlere Abone ol
Nükleer facia olursa Belçika hapı yutacak!
Osman Hulusi Boyraz | Londra

Belçika'da bulunan nükleer santrallerdeki güvenlik zaafiyeti son günlerde ülke ve Avrupa medyasında sık sık gündeme gelmeye başladı. 

Belçika, enerji ihtiyacının önemli bir bölümünü nükleerden sağlayan ülkeler arasında yer alıyor. Avrupa ülkeleri arasında Fransa'nın ardından elektrik üretiminde nükleer enerjiyi en çok kullanan ikinci ülke olma ünvanını taşıyor. Belçika, bugün kullandığı elektriğin yüzde 47'lik bölümünü nükleer enerjiden sağlıyor. Yüzde 16,9 oranında yenilenebilir enerjiden faydalanan ülke geri kalan enerji ihtiyacını da fosil yakıtlar ve hidroelektrik santrallerden elde ediyor. 

Avrupa'nın refah bakımından zirvesinde bulunan Belçika'nın enerji ihtiyacının yükünü omuzlayan nükleer santraller Belçika vatandaşları ve komşu ülkeler açısından birer tehlike odağı haline gelmiş durumda. Özellikle ülkede faaliyet gösteren nükleer santrallerdeki güvenlik zaafiyeti Belçika'yı vatandaşları ve çevresi açısından "patlamaya hazır bir bomba" haline getiriyor. 

ALMANYA DAVA AÇTI

Belçika'nın komşusu olan Almanya, bu durumdan son derece rahatsız olduğunu attığı adımlarla ortaya koymuş durumda. 

Almanya, Belçika'nın özellikle iki nükleer tesisinin faaliyetlerini durdurması konusunda yasal adım atarak reaktörlerin faaliyetleri aleyhine dava açtı. Almanya Çevre Bakanı Barbara Hendricks, Belçika'nın 40 yaşının üzerinde olan Tihange 2 ve Doel 3 nükleer reaktörlerinin faaliyetlerine son vermesi ve reaktörlerle ilgili güvenlik probleminin çözümüne kadar çalıştırılmaması yönünde uyarıda bulunmuştu. 

Belçika Nükleer Güvenlik Ajansı bu iki nükleer tesisin "en sıkı güvenlik tedbirlerine" sahip olduğunu savunuyor ancak bu açıklama ne Belçika vatandaşları için ne de Alman hükümeti için yeterli görünmüyor. 

NÜKLEER FACİA OLURSA 'HAPI YUTUN'

Belçika hükümetinin nükleer felaket senaryosuna karşı almayı planladığı önlem ise dünya kamuoyunda şaşkınlığa neden olmakla birlike birçok kişi bu önlemin komik ve ciddiyetsiz olduğunu düşünüyor. 

Bir nükleer facia olması durumuna karşı ülke vatandaşlarına iyot hapı dağıtmayı planlayan Belçika hükümeti, Belçikalıları nükleere karşı hapla korumayı hedefliyor. 

Yorumlar