NATO casus uçakları yeniden kullanabilir

ABD'li General Philip Breedlove, Rusya’yı izlemek için casus U-2 uçakların tekrar kullanılması gerektiğini ifade etti

Google Haberlere Abone ol
NATO casus uçakları yeniden kullanabilir

NATO'nun Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı ABD'li General Philip Breedlove, bölgede özel olarak Rusya’yı izlemek için casus U-2 uçakların tekrar kullanılması gerektiğini söyledi.

Independent’in haberine göre NATO'nun Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı ABD'li General Philip Breedlove, Rusya’nın ABD için “uzun süreli bir tehdit oluşturduğunu” ifade ederek ünlü uçağın ek istihbarat kaynağı olarak Avrupa’da Moskova’nın artan tehlikesine karşı kullanılması gerektiğini belirtti.

Pentagon’dan (ABD Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı) Philip Breedlove’un açıklamasına henüz bir cevap gelmedi. Ancak daha önce ABD Rusya'ya karşı Avrupa savunma bütçesini 4 kat arttıracağını bildirmişti.

Lockheed uçak şirketi Amerikan hükümetine Sovyet savaş uçaklarının ve uçaksavar ateş menzilinin çok üstünde seyredebilen, radara yakalanmadan uçabilecek meşhur U-2 uçağını 1955 yılında üretmişti. U-2 olarak adlandırılan bu uçak bir füze gibi havalanabiliyor, 10 saniye içinde 300 metre yükselebiliyor, 21000 metre yükseklikte uçup güç kullanmadan 300 mil (495 km) süzülebiliyor ve yakıt almaksızın yedi buçuk saat (3000 mil - yaklaşık 5000 km) havada kalabiliyor. U-2’ler çok yüksekten net fotoğraf çekecek güçlü kameralarla donatılmış olmasıyla dikkat çekiyor.

Şubat ayında Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev Münih Güvenlik Konferansı'nda yaptığı konuşmada Rusya ile AB ilişkilerinin durma noktasına geldiğini belirterek, "Yeni bir soğuk savaş dönemine girdik" açıklamasında bulunmuştu. Rusya'nın Kırım'ı işgalinden beridir birçok bölgede askeri hareketliliğe hız vermesi nedeniyle bu tip savunma ve istihbarat haberlerimin sayısının yakın zamanda daha da artması beklenebilir.

Kaynak: QHA

Yorumlar