Mültecileri Ege Adaları'na hapsetme planı

Türkiye'nin, dayatmalara karşı rest çekmesinden sonra mülteciler konusunda farklı arayışlara giren AB, Yunan adalarını düşünüyor

Google Haberlere Abone ol
Mültecileri Ege Adaları'na hapsetme planı
Vize muafiyeti için 'terörle mücadele yasası'nda değişikliği Türkiye'ye dayatan Avrupa Birliği, Ankara'dan yapılan 'siz yolunuza biz yolumuza' açıklamasının ardından yeniden mülteci telaşına düştü. İddiaya göre, AB mültecileri Yunan adalarına hapsetmeyi planlıyor; ancak bu plan şimdilik inkâr ediliyor. 

Mülteci kriziyle dağılmanın eşiğine gelen, Türkiye ile sözleşme sayesinde bir nebze rahat nefes alan Avrupa Birliği, sözleşmenin bozulabileceği telaşına düştü. AB’nin vize muafiyetine karşı şart koştuğu terörle mücadele yasasında Türkiye değişiklik yapmazsa, AB vize muafiyetini onaylamak istemiyor. Bunun sonucu olarak Türkiye-AB arasında imzalanan mülteci sözleşmesinin bozulacağı, AB’nin yeniden büyük bir mülteci akınıyla karşı karşıya kalacağı, ikinci bir mülteci krizini Avrupa’nın kaldıramayacağı endişesi yaşanıyor. Yeni bir mülteci akınıyla Schengen’in tamamen ortadan kalkacağı, sınır kontrollerinin AB içindeki serbest ticareti engelleyeceği ve ortak para birimi Euro’yu tehlikeye sokacağı bu korkuların başında geliyor.



Hürriyet'in haberine göre Alman BildGazetesi, AB ülkelerinin Türkiye ile sözleşmenin bozulması ihtimaline karşı alternatifarama, bir B planı hazırlama arayışı içine girdiğini yazdı.

YUNAN ADALARI

Bild’e göre; AB hükümet başkanları arasında Türkiye’ye alternatif olarak Yunanistan konuşuluyor. Türkiye’den Yunanistan’a gelecek mülteciler Yunan adalarında toplanacak. Anakaraya feribot seferleri durdurulacak, mültecilerin adaları terk etmesi önlenecek. İltica başvuruları adalarda işleme konulacak ve reddedilen mülteciler doğrudan ülkelerine sınırdışı edilecek. Türkiye’ye vaat edilen 6 milyar euro, Yunanistan’a kanalize edilecek. Almanya Başbakanı Merkel’in partisi Hıristiyan Demokrat Birlik dış politika sözcülerinden Karl Georg Wellmann, “Bizim kendiönlemlerimizi almamız gerekir” diye uyardı. Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert ise dün alternatif arayışı iddialarının sorulması üzerine spekülasyona girmek istemediklerini söyledi.

Yorumlar