Merkel: Bratislava bir başlangıç olacak

- Almanya Başbakanı Merkel: - “Bratislava’nın, yoğun bir çalışma için bir başlangıç noktası olduğunu düşünüyorum” - “Herkes hemfikir, şu anda AB’nin temel anlaşmalarında değişikliklerin, büyük açıklamaların zamanı değil. Şu anda yapmamız gereken, vatandaşlarımıza söylediklerimizi somut adımlarla, anlaşılır bir şekilde hayata geçirmektir”

Google Haberlere Abone ol
Merkel: Bratislava bir başlangıç olacak
BRATISLAVA (AA) – Almanya Başbakanı Angela Merkel, AB liderlerinin Bratislava Zirvesi’nin ardından göç krizi, güvenlik ve ekonomik refah konularında vatandaşlarının beklentilerine cevap verecek adımlar atacaklarını söyledi.
Merkel, AB’den ayrılma kararı alan İngiltere dışındaki 27 AB ülkesinin liderlerini bir araya getiren Bratislava Zirvesi’nin tamamlanmasının ardından, Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ile ortak basın toplantısı düzenledi.
Zirvede göç krizini, iç ve dış güvenlik konularını, terör tehditlerini, Avrupa vatandaşlarının gelecek kaygılarını ele aldıklarını ifade eden Merkel, “Bratislava’nın, yoğun bir çalışma için bir başlangıç noktası olduğunu düşünüyorum. Herkes hemfikir, şu anda AB’nin temel anlaşmalarında değişikliklerin, büyük açıklamaların zamanı değil. Şu anda yapmamız gereken, vatandaşlarımıza söylediklerimizi somut adımlarla, anlaşılır bir şekilde hayata geçirmektir.” dedi.
İngiltere’nin AB’den ayrılma kararı alması, göç krizi ve güvenlik alanındaki sorunların Avrupa’yı kritik bir sürece soktuğunu vurgulayan Merkel, Bratislava Zirvesi’nde 27 üye ülkenin, ortak bir yol haritası hazırlama, bu yol haritası çerçevesinde konuları, gelecek 6 ay boyunca ele almak üzere anlaştıklarını kaydetti.
Göç krizine çözüm bulmak için çabalarını sürdüreceklerine işaret eden Merkel, AB ile Türkiye arasında mutabakatın öneminin altını çizdi. Merkel, şöyle devam etti:
“Hedefimiz, bir yandan mümkün olduğunca yasadışı göçü engellemek ya da bunu azaltmak, diğer yandan da göçün asıl nedenlerinin üzerine gitmek. AB-Türkiye mutabakatı buna hizmet ediyor. Diğer yandan AB’nin Valetta Zirvesi'nde kararlaştırdıklarımız da buna katkı sağlayacak. Daha fazla üçüncü ülkeyle benzer anlaşmalar yapmamız gerekiyor. Kalkınma yardımlarını, insanlara memleketlerinde yardımcı olacak programları arttırmalıyız.”
Bratislava Zirvesi'nde, Almanya ve Fransa tarafından sunulan ve savunma alanında AB ülkeleri arasında daha güçlü işbirliği öngören önerilerin de konuşulduğunu ifade eden Merkel, bu önerileri gelecek haftalar ve aylarda kapsamlı bir şekilde tartışmaya devam edeceklerini kaydetti.
Merkel, 6 ay içerisinde yoğunlaşacakları konular arasında, ekonomik sorunların da bulunduğunu belirtirken, özellikle istihdam ve genç işsizlikle mücadele, rekabet ve inovasyon başlıklarının önemine vurgu yaptı.
AB’nin karşı karşıya bulunduğu sorunları aşmaya çalışırken, AB üyesi ülkeler arasında uzlaşma, dayanışma ve işbirliğine ihtiyaç olduğunu kaydeden Merkel, zirveye katılan liderler arasında bu konuda görüş birliği bulunduğunu sözlerine ekledi.
Merkel ayrıca göç konusunda uzun dönemli politikalar hakkında AB ülkeleri arasında yapılacak görüşmelerde bir uzlaşmaya varılması umudunu dile getirdi.

Yorumlar