McCain: Putin, Suriye'yi Kırım gibi görüyor

ABD'li Cumhuriyetçi senatör McCain, "Putin, Suriye'yi Rusya'nın askeri tatbikat alanı olarak görüyor. Suriye'yi tıpkı Kaliningrad ve Kırım gibi ordusunun askeri dış temsilciği yapmayı amaçlıyor" dedi

Google Haberlere Abone ol
McCain: Putin, Suriye'yi Kırım gibi görüyor

ABD'li Cumhuriyetçi senatör John McCain, Rusya'nın Suriye'yi askeri tatbikat alanı olarak gördüğünü söyledi.

52. Münih Güvenlik Konferansı'nda konuşma yapan McCain, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ortadoğu'da baskın bir güç olmak istediğini kaydetti.

Putin'i "yedikçe açlığı artan birisi" şeklinde nitelendiren McCain, ''Putin bizim partnerimiz olmakla ilgilenmiyor. Esed rejimini desteklemek istiyor. Suriye'yi Rusya'nın askeri tatbikat alanı olarak görüyor. Suriye'yi tıpkı Kaliningrad ve Kırım gibi ordusunun askeri dış temsilciği yapmayı amaçlıyor'' dedi.

Putin'in, Suriye'deki bombalamarı neticesinde sığınmacı krizini daha da arttırdığını dile getiren McCain, Moskova'nın bu krizi silah olarak kullanmak ve Avrupa projelerini ve Transatlantik ilişkileri baltalamak istediğini ifade etti.

Suriye'de yaşananları Ukrayna'dakilere benzeten McCain, Ukrayna'da da insani yardım konusunun baskı aracı olarak kullanıldığını hatırlattı.

McCain, Suriye'de yaşananların askeri saldırganlığa da örnek olduğunu bildirdi.

UYGULANABİLİR DEĞİL

McCain, Rusya'nın Suriye'deki bombalamarının devam ettirdiğine işaret ederek, bu bombardımanlarda sivillerin hayatlarını kaybettiklerine dikkati çekti.

Münih'teki Suriye Destek Grubu toplantısının ardından çıkan anlaşmanın mürekkebi kurumadan İran ve Rusya'nın Suriye'deki faaliyetlerini daha fazla güçlendirmesini eleştiren McCain, anlaşmasının uygulanmasını arzuladığını ancak çok da uygulanabilir gözükmediğini kaydetti.

McCain, Rusya ve Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in Münih'te alınan çatışmazlık kararını zedelemeye devam etmeleri halinde bu anlaşmanın sonuca ulaşamayacağını belirtti.

Çatışmasızlık kararının uygulanamaması ve başarısız olması durumunda suçsuz insanların ölmeye devam edeceğini vurgulayan McCain, ''Sığınmacı göçü devam edecek. Teröristler ülkelere dağılacak. Vatandaşlarımız sürekli tehdit altında olacak'' diye konuştu.

McCain, Rusya'nın barış istemediğini de sözlerine ekledi.

Öte yandan, dün akşam Bavyera Eyalet Başbakanı Horst Seehofer'in güvenlik konferansına katılanlar için verdiği yemeğe ABD heyeti katılmadı. ABD'li heyetin, Seehofer'in Rusya'ya giderek Putin ile görüşmesini protesto etmek amacıyla davete gitmedikleri iddia edildi.

Yorumlar