Kıbrıs Rum kesiminde camiye saldırı

Kıbrıs Rum kesiminde bulunan tarihi cami kimliği belirsiz kişilerin saldırısına uğradı. Saldırı iki taraftan da tepki topladı

Google Haberlere Abone ol
Kıbrıs Rum kesiminde camiye saldırı

Kıbrıs adasında Rum kesiminde Denya bölgesinde bulunan tarihi cami dün sabah saatlerinde kundaklandı. Kundaklama hem Türk tarafından hem de Rum yönetimi tarafından tepkiyle karşılandı. İki tarafından liderleri tarafından yapılan açıklamada saldırı kınandı. 

Tarihi cami, henüz kimliği belirlenemeyen kişi ya da kişilerce ateşe verildi. Rum itfaiyesinin müdahale ettiği yangında, Denya Camii'nin ahşap çatısındaki alevlerin güçlükle söndürüldüğü bildirildi.

Cumhurbaşkanı Akıncı konuya ilişkin yaptığı açıklamada, olaydan büyük üzüntü duyduğunu belirterek, Rum lider Nikos Anastasiadis’ten faillerin bulunması için her türlü çabanın gösterilmesini ve bu çabanın sözde kalmamasını istedi.

Güney Kıbrıs’ta Denya Camisi’nin kundaklanması olayını büyük üzüntü ile öğrendiğini dile getiren Akıncı, "2013 yılının ocak ayında da saldırıya uğrayan caminin restorasyonu Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin çalışmaları çerçevesinde 2014 Aralık ayında tamamlanmıştı. Şimdi ikinci kez kundaklanmış bulunuyor. Bu çirkin eylemi kınıyorum" ifadelerini kullandı.

RUM LİDERDEN KINAMA

Rum lider Anastasiadis de konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, olayı "en güçlü ifadelerle kınadığını" belirterek, “Her nereden gelirse gelsin, hangi maksatla olursa olsun bu tür suç faaliyetleri, işgale son verme ve vatanımızı yeniden birleştirme çabalarına sadece zarar verir" değerlendirmesinde bulundu.

KKTC DİN İŞLERİ'NDEN TEPKİ

caminin kundaklanmasına KKTCDin İşleri Başkanlığı'ndan da tepki geldi. Başkan Prof. Dr. Talip Atalay bir açıklama yayınladı.

Atalay'ın yayınladığı açıklama şöyle: Teknik komite tarafından restorasyonu yapılan ve bu süreçte de kundaklama girişiminde bulunulan Denya Camimizin bu sabah erken saatlerde yeniden kundaklandığını öğrenmek bizi derinden üzmüştür. İnanç ve ibadet yerlerine karşı yapılan bu tür saldırılar, yeryüzündeki barış ve huzur ortamını bozmaya, güven duygusunu yok etmeye, her türlü barış umudunu söndürmeye yönelik eylemlerdir. Güney Kıbrıs yetkililerinin konuya dahil olup, faillerin yakalanması ve cezalandırılması konusunda titiz davranacaklarını umut ediyoruz. Başkanlığımız yarın sabah, kundaklanan Denya Camii'ne, olayı yerinde incelemesi için bir heyet gönderecektir. Heyetimizin hazırlayacağı rapor doğrultusunda bundan sonra yapılacaklar belirlenecektir. Konuyla ilgili Religious Track aracılığıyla muhataplarımızla gerekli irtibat kurulmuştur. Sn. Anastasiadis'in faillerin bulunması ve cezalandırılması yönünde yaptığı açıklama memnuniyet vericidir. Bu açıklamalar doğrultusunda işlemlerin neticelenmesini beklediğimizi belirtmek isterim. Hangi inanç grubuna ve nerede olursa olsun, ibadethanelere yapılan bu tür eylemlerin tekrarlanmaması için gerekli hassasiyetin gösterilmesini ilgililerden bekliyor, yapılan bu çirkin saldırıyı şiddetle kınıyorum.

KKTC DIŞİŞLERİ DE OLAYI KINADI

Kıbrıs Rum Kesimi'nde Denya köyünde bulunan tarihi caminin kundaklanmasına KKTC Din İşleri Başkanlığı'ndan da tepki geldi. Başkan Prof. Dr. Talip Atalay bir açıklama yayınladı. 

Atalay'ın yayınladığı açıklama şöyle: “Teknik komite tarafından restorasyonu yapılan ve bu süreçte de kundaklama girişiminde bulunulan Denya Camimizin bu sabah erken saatlerde yeniden kundaklandığını öğrenmek bizi derinden üzmüştür. İnanç ve ibadet yerlerine karşı yapılan bu tür saldırılar, yeryüzündeki barış ve huzur ortamını bozmaya, güven duygusunu yok etmeye, her türlü barış umudunu söndürmeye yönelik eylemlerdir. Güney Kıbrıs yetkililerinin konuya dahil olup, faillerin yakalanması ve cezalandırılması konusunda titiz davranacaklarını umut ediyoruz. Başkanlığımız yarın sabah, kundaklanan Denya Camii’ne, olayı yerinde incelemesi için bir heyet gönderecektir. Heyetimizin hazırlayacağı rapor doğrultusunda bundan sonra yapılacaklar belirlenecektir. Konuyla ilgili Religious Track aracılığıyla muhataplarımızla gerekli irtibat kurulmuştur. Sn. Anastasiadis’in faillerin bulunması ve cezalandırılması yönünde yaptığı açıklama memnuniyet vericidir. Bu açıklamalar doğrultusunda işlemlerin neticelenmesini beklediğimizi belirtmek isterim. Hangi inanç grubuna ve nerede olursa olsun, ibadethanelere yapılan bu tür eylemlerin tekrarlanmaması için gerekli hassasiyetin gösterilmesini ilgililerden bekliyor, yapılan bu çirkin saldırıyı şiddetle kınıyorum.”

Yorumlar