İspanya'da Müslümanlar eşitlik istiyor

İspanya İslam Toplumları Birliği, okullarda Müslüman öğrencilerin diğerleriyle eşit haklara sahip olmasını, İslam dersi verilmesini ve buna ilişkin öğretmen sayısının artırılmasını istedi

Google Haberlere Abone ol
İspanya'da Müslümanlar eşitlik istiyor
İspanya İslam Toplumları Birliği (Ucide), ülkede yaşayan Müslüman öğrencilere eğitimde eşit haklar tanınması gerektiğini bildirdi.

Ucide Başkanı Riay Tatary, 2016-2017 öğretim yılında İspanya'daki tüm özerk yönetimlerde, eğitimin her kademesinde (ilk, orta ve lise) Müslüman öğrencilere İslam dersi verilmesi talebiyle yerel yönetimlerle yaptığı görüşmelerden beklediği sonucu alamadı.

Ucide'nin yayımladığı İspanya'daki Müslümanların sorunlarıyla ilgili raporda, Müslüman öğrencilerin devlet okulları ve yarı özel okullardaki eğitim şartlarında "Katolik öğrenciler gibi eşit haklara sahip olamadığı" ifade edildi.

İspanya'da yaklaşık 1,9 milyon Müslüman'ın yaşadığına işaret edilen raporda, İspanya'da 281 bin 725 Müslüman öğrencinin okullarda İslam'ı öğrenmelerinde ciddi engellemeler olduğu ve İslam derslerini verecek Müslüman öğretmen eksikliği bulunduğu vurgulandı.

İspanya'nın Ceuta ve Melilla kentleri dışındaki 17 özerk yönetiminden sadece Bask, Endülüs, Aragon, Kanarya Adaları ve Cantabria bölgelerinde ilk öğretimde İslam dersi verildiği belirtilen raporda, şunlar kaydedildi:

"İspanyol devletinin büyük bölümündeki okullarda İslam dini eğitimi verilmesine ilişkin yapılan girişimlerde hiçbir ilerleme kaydedilemedi. İş birliğine yönelik yapılan anlaşmalar, siyasi etkilerin altında kalmaya devam ediyor. Çocuklarımız sınıflarındaki Katolik öğrencilerle aynı haklara sahip değil. Bazı bölgelerde ilköğretim okullarında İslam dini dersi olsa da ortaokul ve lisede halen bu ders verilmiyor."

Raporda, ayrıca Müslümanlara yeni ibadet yerleri sağlanmasına karşı bazı bölgelerde çıkarılan polemikler ile cenaze ve defin işlemlerinde yaşanan zorluklar ve çalışma saatlerinin İslam'ın gerekliliğine uygun düzenlenmesi konularında sorunların devam ettiği bildirildi.

Raporda, bu sorunların çözülmesi gerektiğini kaydedildi.

İspanya'daki Müslüman toplumu, ülkedeki toplam nüfusun yüzde 4'üne karşılık geliyor. İspanya'da da Avrupa'nın geri kalanına nazaran çok az da olsa İslamofobi vakalarına rastlanıyor.

 

Yorumlar