İngiltere Başbakanı May: 'Avrupa Birliği dışında önemli fırsatlar var'

İngiltere Başbakanı May: "AB ile doğru anlaşmaya varacağımıza inanıyorum. Görüşmelerde kararlı olacağım"

Google Haberlere Abone ol
İngiltere Başbakanı May: 'Avrupa Birliği dışında önemli fırsatlar var'
İngiltere Başbakanı Theresa May, ülkesi için Avrupa Birliği (AB) dışında önemli fırsatlar olduğunu söyleyerek, "Müzakere süreci basit olmayacak. Tümsekli bir yol olacak." dedi.

May, Genel Başkanı olduğu Muhafazakar Parti'nin Birmingham şehrinde devam eden yıllık kongresinde İngiliz basınına konuştu.

Birçok ülkenin İngiltere AB'den çıktıktan sonra ülkesiyle ikili ticaret anlaşmaları yapmak istediğini ifade eden May, birçok fırsat bulunduğunu ve İngiltere'nin serbest ticarette küresel bir lider olmayı hedeflediğini kaydetti.

Birleşik Krallık için AB dışında önemli fırsatlar olduğunu dile getiren May, "Müzakere süreci basit olmayacak. Tümsekli bir yol olacak. AB ile doğru anlaşmaya varacağımıza inanıyorum. Görüşmelerde kararlı olacağım. Varacağımız anlaşmayla AB ile ticaret yapılabilsin istiyorum. AB şirketlerinin de İngiltere'de iş yapabilmelerini istiyorum." diye konuştu.

Öte yandan bugün, sterlin dolar karşısında 31 yılın en düşük seviyesini görerek 1,27 dolara geriledi. Sterlin'in değer kaybetmesinde May'in AB'den çıkış takvimini önceki gün açıklaması etkili oldu.

İngiltere Başbakanı May, önceki gün, ülkesinin AB'den resmen ayrılık sürecini başlatacak Lizbon Anlaşması'nın 50. maddesinin gelecek yıl mart ayı bitmeden devreye sokulacağını açıklamıştı.
Birleşik Krallık'ta 23 Haziran'da yapılan AB referandumunda halkın yüzde 52'si AB'den çıkış yönünde oy kullanmıştı. Lizbon Anlaşması'nın 50. maddesi AB üyesi ülkelerin birlikten çıkışını düzenliyor. 50. maddenin yürürlüğe girmesinin ardından başlayacak müzakere süreciyle İngiltere'nin AB'den resmen çıkmasının en az 2 yıl sürmesi öngörülüyor.


 

Yorumlar