Fransız yargısı kapatılan camiyi açmadı

Danıştay, İçişleri Bakanlığının kararı ile kapatılan caminin tekrar açılması yönündeki talebi reddetti

Google Haberlere Abone ol
Fransız yargısı kapatılan camiyi açmadı

Fransa'da Danıştay, olağanüstü hal uygulaması çerçevesinde İçişleri Bakanlığının kararı ile geçen yıl aralık ayında kapatılan bir caminin tekrar açılması talebini reddetti.

Danıştay, Paris'in doğu banliyölerinden Lagny'de "nefret ve terör söylemi yaydığı" gerekçesiyle bir caminin İçişleri Bakanlığı tarafından kapatılma kararını haklı buldu.

Danıştay kararında, ''2010-2014 yılları arasındaki cami yöneticisinin ibadet yerinde din savaşlarını övdüğü ve terör örgütü DAEŞ saflarında yurt dışına savaşmak için adam topladığı'' gerekçesiyle caminin kapatmasının haklı olduğunu savundu.

Kararda ayrıca, söz konusu camiye gelenlerin bir kısmının kamu güvenliği için tehdit oluşturdukları gerekçesiyle yurt dışına çıkışlarına yasak getirildiği ve yine bu kişilerin terör bağlantısı yüzünden haklarında dava açıldığı belirtildi.

İçişleri Bakanlığı avukatları bugünkü duruşmada, ''caminin ideolojik radikal üs olarak kullanıldığını'' öne sürerek, ''esas amaçlarının camiyi kapatmak değil buranın nefret söylemini yaymak ve savaşa adam toplamak için bir merkez olarak kullanılmasının önüne geçmek olduğu'' görüşünü dile getirdi.

Cami derneğinin avukatı ise yeni dernek yönetimin geçen yıl mayıs ayında işbaşına geldiğini ve geçmişteki uygulamalardan dolayı şu andaki cami derneği yönetiminin sorumlu tutulamayacağını belirterek, caminin yeniden açılmasını talep etti.

Paris'te 13 Kasım 2015'te düzenlenen terör saldırılarında 130 kişi hayatını kaybetmiş, 351 kişi yaralanmıştı. Saldırıların ardından Fransa'da olağanüstü hal ilan edilmişti.

Yorumlar