Fransa'dan Belçika'ya sınır eleştirisi

Fransa İçişleri Bakanı Cazeneuve, Belçika'nın sınır kontrolü kararını "garip" olarak yorumladı

Google Haberlere Abone ol
Fransa'dan Belçika'ya sınır eleştirisi

Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, Belçika'nın Fransa sınırında kontrollere başlamasını "garip" olarak değerlendirdi.

Cazeneuve, mülteci sorununa ilişkin Brüksel'de yapılan AB İçişleri Bakanları toplantısı öncesinde basına kısa bir açıklamada bulundu.

Belçika'nın Fransa sınırında başlattığı kontrol kararıyla ilgili, "Kararın kendisi de gerekçesi de garip" yorumunda bulunan Cazeneuve, karara şaşırdıklarını söyledi.

Cazeneuve, Calais'deki mülteciler sanki Belçika'ya akın edeceklermiş gibi bir hava yaratılmaya çalışıldığını ve bunun da gerçeği yansıtmadığını dile getirdi.

Sığınma talebinde bulunan herkese şans vermek istediklerini kaydeden Cazeneuve, hükümetin Calais'yi buldozerlerle yerle bir etmek gibi bir niyetinin olmadığının da altını çizdi.

Belçika salı günü Fransa'nın Manş Tüneli yakınındaki sığınmacı kampını tahliye kararından sonra sığınmacıların Belçika'ya geçmesini engellemek için Fransa sınırında geçici kontrole başlandığını duyurmuştu.

Belçika, AB'de sınır kontrollerine başlayan Almanya, Macaristan, Danimarka, Slovenya ve İsveç'ten sonra altıncı ülke oldu.

Calais'deki "vahşi orman" olarak adlandırılan mülteci kampının güney kısmının salı günü yapılması planlanan tahliyesi ise yardım kuruluşlarının itirazı sonucu ertelenmişti.

Kampa ilişkin nihai kararın bugün yada yarın Lille İdare Mahkemesi tarafından verilmesi bekleniyor.

Calais kentinde çoğu Suriye, Irak, Eritre ve Afganistan'dan gelen yaklaşık 5 bin sığınmacı yaşıyor. Calais, İngiltere'ye geçmek isteyen sığınmacılar için önemli bir ''çıkış yolu'' olarak görülüyor.

Fransa, kentteki sığınmacıların yaşadığı kampların gayriinsani koşulları yüzünden uzun zamandır Avrupalı insan hakları derneklerinin ve sivil toplum örgütlerinin sert tepkisini üzerine çekiyor.

Yorumlar