Fransa sığınmacılara acımadı: 5 bin kişilik kampı yaktı

Fransa'nın Calais şehrinde çoğunluğunun Afganistan, Irak ve Suriyeli sığınmacıların oluşturduğu 5 bin kişilik çadır kamp, güvenlik güçleri tarafından yakıldı

Google Haberlere Abone ol
Fransa sığınmacılara acımadı: 5 bin kişilik kampı yaktı

Fransa'da Manş Denizi kıyısındaki liman kenti Calais'te bulunan sığınmacı kampının yıkımı sırasında, çadırlarını bırakmak istemeyenlere polis, biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etti.

Sabah erken saatlerde çoğunlukla Suriye, Irak, Eritre ve Afganistanlı sığınmacıların kaldığı kampa gelen yüzlerce özel harekat polisi, kampın güney kısmında güvenlik önlemleri aldı. Polis korumasında kampa giren çalışanlar ise çadırları yıkmaya başladı. Sökülen çadırlar ve sığınmacıların çadırlarda kalan eşyası, buldozerlerle çöp konteynırlarına yüklendi.

Yıkım sırasında bazı sığınmacılar, "Biz terörist değiliz, evlerimizi yıkmayın" yazan bir pankart taşırken, bir sığınmacı da çadırının üstüne çıkarak, "Avrupa'da özgürlük arıyorum ama hiç yok" yazan bir dövizle sessiz protestoda bulundu.

GAZ VE TAZYİKLİ SUYLA MÜDAHALE

Yıkıma tepki gösteren sığınmacılarından bazıları ise kaldıkları çadırları ateşe verdi. Yangın büyümeden söndürülürken, yıkım işleminin devam etmesiyle beraber kampta gerilim de arttı. Çadırlarını terk etmek istemeyenlere polis tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etti. Gazdan etkilenenlere, arkadaşları ve bazı sığınmacı yanlısı aktivistler müdahale etti.
Olaylar sırasında en az 3 kişi gözaltına alındı. Tahliye edilen sığınmacılardan bazıları ise iki ayrı otobüsle Fransa'nın başka şehirlerinde bulunan kamplara gönderildiler.

Iraklı sığınmacı Saruvar Raşid, kendilerinin ve bazı aktivistlerin polisleri durdurmaya çalıştığını belirterek, "Ama bu çabalar işe yaramıyor. Bundan sonra bizlere ne olacağını bilmiyoruz. Burada yaklaşık 6 bin kişi yaşıyor ve kamp tamamen yıkılırsa yaşayacak bir yer kalmayacak. Bir planım yok, polisin beni öldürmesini ya da özgür bırakmasını bekliyorum" dedi.

 YIKIM KARARI GEÇEN HAFTA ALINDI

Lille İdare Mahkemesi geçtiğimiz hafta kampın güney kısmının tahliye edilmesi kararını onaylamıştı. Ancak karar, bölgedeki mülteci dernekleri tarafından Danıştaya taşınmıştı. Tahliye kararına Fransa ve İngiltere'deki derneklerden de tepki gelmiş ve hükümete tahliyeyi durdurması çağrısı yapılmıştı. Danıştay henüz kararını vermeden cuma gününden itibaren bazı göçmenler kampı terk etmeye başlamıştı.

Calais kentinde çoğu Suriye, Irak, Eritre ve Afganistan'dan gelen yaklaşık 5 bin sığınmacı yaşıyor. Calais, İngiltere'ye geçmek isteyen sığınmacılar için önemli bir çıkış yolu olarak görülüyor. Fransa, kentteki sığınmacıların yaşadığı kampların insani olmayan koşulları yüzünden uzun zamandır Avrupalı insan hakları dernekleri ve sivil toplum örgütlerinin tepkisini çekiyor.

Yorumlar