Doğu Avrupa ülkeleri 'zorunlu kota'ya karşı

Polonya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Slovakya, sığınmacıların yerleştirilmesinde zorunlu kota yerine isteğe bağlı kota sistemi getirilmesini istedi

Google Haberlere Abone ol
Doğu Avrupa ülkeleri 'zorunlu kota'ya karşı
Polonya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Slovakya, Avrupa Birliği'nde sığınmacıların üye ülkelere dağıtımında zorunlu kota yerine "gönüllülük ilkesinin" esas alınmasını istedi.

AB Dönem Başkanı Slovakya'nın evsahipliğinde Bratislava'da gerçekleştirilen AB liderler zirvesine katılan Visegrad Grubu üyesi ülkeler, ortak açıklama yayımladı.

İngiltere'nin AB'den ayrılma referandumunun AB'nin fonksiyonlarını artırma fırsatı sunduğu belirtilen açıklamada, Avrupa projesinde ve kurumlarında ortak güveni restore edecek gelişmelere ihtiyaç duyulduğu kaydedildi. Açıklamada, "Amacımız, anlaşmalardan doğan ilkeler ve vizyonun yeniden gözden geçirilmesi ve halkımızın güvenini kazanmak." ifadeleri kullanıldı.

Üye ülkeler ve vatandaşları karar alma sürecinde ne kadar güçlü olursa AB'nin de o kadar güçlü olacağı belirtilen açıklamada, AB'nin yönü ve önceliklerine karar veren kurumlar arasında denge sağlanması ve ulusal parlamentoların rollerinin artırılması istendi.

Üye ülkeler arasındaki farklılıklara saygı duyulması gerektiği vurgulanan açıklamada, bütün müzakerelerin kapsayıcı ve bütün üyelere açık olması ifade edildi.

Terörizmin ve sınır suçlarının artığı vurgulanan açıklamada, AB'nin dış sınırlarının etkin korunması istendi. Sığınmacı sorununun çözümünde Türkiye gibi üçüncü ülkelerle işbirliğinin devam etmesinin yanı sıra AB dış sınırının da korunması istenilen açıklamada, "Sığınmacı politikası, esnek dayanışma ilkesi temelinde olmalıdır. Dahası dağıtım mekanizması gönüllülük esasına dayanmalıdır." ifadeleri yer aldı.

Yorumlar