Cenevre'de tüm gruplar 'Tek Suriye'den yana

Cenevre'de devam eden Suriye görüşmelerine katılan bütün taraflar, ülkenin bütünlüğünü savunuyor.

Google Haberlere Abone ol
Cenevre'de tüm gruplar 'Tek Suriye'den yana

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilci Yardımcısı Remzi Ezzeldin Remzi, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın bugün öğleden sonra Moskova ve Kahire'den gelen muhalif gruplarla görüşeceğini söyledi.

BM Suriye Özel Temsilci de Mistura, Cenevre'deki Suriye görüşmeleri çerçevesinde Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Beşar el-Caferi başkanlığındaki rejim heyetiyle ikinci kez bir araya geldi.

Görüşmenin ardından Remzi, de Mistura adına gazetecilere açıklamalarda bulundu. Faydalı bir toplantı olduğunu ve görüşmelerin içeriğini ele almaya başladıklarını belirten Remzi, rejimden siyasi süreç konusunda BM'ye sundukları fikirlere daha fazla açıklık getirmelerini istediklerini ifade etti.

Remzi, "Bugün öğleden sonra Moskova ve Kahire'den gelen gruplarla görüşeceğiz. Bildiğiniz üzere birinci tur görüşmelere davet edilmişlerdi. BM'nin 2254 sayılı kararına göre Müzakere Yüksek Komitesi ile konuşuyoruz ama diğer tarafları da istişarelerde bulunmak için davet etme hakkına sahibiz" dedi.

Sürecin ilerlediğine ve bunun sahadaki şiddetin büyük ölçüde azalmasının bir yansıması olduğuna işaret eden Remzi, "Sadece birkaç gün içinde önemli ilerleme kaydettik" diye konuştu.

"TARAFLARIN KABUL ETTİĞİ ŞEYLER VAR"

Görüşmelerin iyi başladığını aktaran Remzi, "Her iki tarafın da kabul ettiği şeyler olduğunu söyleyebiliriz" ifadesini kullandı.

Remzi, PYD'nin Suriye'nin kuzeyinde federasyon ilan etmeye hazırlandığına ilişkin bir soruya, "BM'nin bu konudaki pozisyonu net. Konuştuğumuz bütün Suriyeliler toprak bütünlüğünün önemini vurguluyor. Suriye'nin gelecekteki yapısına Suriyelilerin kendisi karar verecek. Bu açıklama üzerinde yorum yapmayacağım. Söylenenlerden açıklamayı yapanların kendisi sorumludur" cevabını verdi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Suriye için tekrar bir araya gelecek olmasıyla ilgili Remzi, görüşmenin diğerleri gibi başarılı geçmesini umut ettiğini söyledi.

Remzi, de Mistura'nın yarın MYK heyetiyle görüşeceğini, cuma günü ise hem her iki tarafla hem de Moskova ve Kahire grupları da dahil diğer gruplarla görüşeceğini sözlerine ekledi.

Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Caferi de görüşmenin olumlu geçtiğini ve umut vadettiğini belirtti.

Rusya'nın Suriye'deki güçlerini azaltmasına ilişkin bir soruya Caferi, kararın Moskova ve Şam tarafından ortaklaşa alındığı ve bu nedenle kendilerini şaşırtmadığı yanıtını verdi.

Caferi, PYD'nin Suriye'nin kuzeyinde federasyon ilan etmeye hazırlandığına ilişkin, "Suriyeliler arasındaki dolaylı Suriye görüşmeleri bu tür senaryoları gündeme getirmeyi yasaklıyor. Burada 'Suriye'nin birliğini ve toprak bütünlüğünü nasıl sağlarız' onu konuşuyoruz. Bu nedenle de tek taraflı yapılan bir açıklama hakkında yorum yapmayacağım. Suriye Kürtleri Suriye'nin önemli bir parçasıdır" dedi.

Sadece tek bir muhalif grupla değil bütün muhalif gruplarla görüşeceklerini ve zamanı geldiğinde doğrudan görüşmelere başlayacaklarını ifade eden Caferi, Suriyeli muhalif gruplardan Ceyşul İslam'ın lideri ve başmüzakereci Muhammed Alluş'u kastederek "Oradaki başmüzakereci daha önceki açıklamalarını gerip çekip özür dileyene kadar onunla doğrudan görüşmelere başlamayacağız" diye konuştu.

Alluş, Suriye Dışişleri Bakanı Velid el-Muallim'in müzakerelerin başkanlık seçimini değil, hükümet ve anayasa değişimini kapsayacağına ilişkin açıklaması hakkında, "Dışişleri Bakanı Muallim'in açıklamaları, rejimin siyasi süreçte ciddi olmadığını gösterir, bunlar akrobatik açıklamalar" demişti.

 

 

 

 

Yorumlar